KRISTIANSAND: Da det i høst ble klart at Mentorpartner, der havnestyrets leder Jan Oddvar Skisland også er deleier, var aktuelt som rekrutteringsbyrå i forbindelse med ansettelsen av ny havnedirektør, gikk Skisland på gangen.

Det samme gjorde nestleder Pål Harv, da ISS Personalhuset også var ett av de aktuelle byråene i andbudsrunden.

Havnestyret bestemte seg for å hyre inn Mentorpartner, da de vurderte firmaet som det best egnede til oppgaven. — Ubehagelig, sa Skisland til fvn.no i forrige uke, om dobbeltrollen han ble satt i.

Skisland ønsket selv sin habilitet vurdert, og fikk både kommuneadvokat og rådmann til å se på saken.

- Avgjørende

Ordfører Arvid Grundekjøn (H) er glad for at saken er blitt belyst.

- Når firmaet er valgt, så har jo kommuneadvokaten vurdert habilitetsspørsmålet, og kommet til at Skisland er habil. For min del er dettte nå tilfredsstillende ivaretatt, sier Grundekjøn.

Nestleder i havnestyret, Pål Harv, vil nå holde i den innledende utvelgelsesprosessen, frem til det gjenstår en såkalt "shortlist" på tre-fire navn. Da skal Skisland være med på den avsluttende intervjurunden.

- Det er avgjørende viktig at en styreformann skal ansette sin direktør, sier ordfører Grundekjøn.

Han mener det ville vært helt feil, dersom ikke styrelederen selv kunne ha deltatt i ansettelsen.

— Dette er noe av det viktigste et styre gjør. Det avgjørende nå er at Skisland får være med på de avsluttende rundene, sier han.

Habilitet viktig

De øvrige tilbyderne som ikke ble valgt ut, sendte alle brev til havnestyret og ba om en redegjørelse for valget, da det var Skislands firma som ble valgt ut.

- Det er naturlig at de har fokus på ryddighet, sier Grundekjøn.

Og legger til:

— Det er ikke så veldig mange miljøer som kan håndtere ansettelsen av toppsjefer, og når to av havnestyrets medlemmer har tilknytning til to av de sentrale miljøene, og det kun er snakk om omkring fem totalt som har spesialisert seg på Sørlandet, da blir det fort litt vanskelig, sier han.

Grundekjøn ser ingen grunn til å reise kritikk mot prosessen i etterkant, men er tydelig på kravet til habilitet i styreavgjørelser:

— Habilitet er viktig, og der skal man heller være litt mer forsiktig enn minstekravet for å unngå enhver spekulasjon og kritikk, sier ordføreren.