KRISTIANSAND: Fredag starter mange sørlendinger vinterferie. Men det er lite som minner om kulde og vinter i landsdelen. Denne uka har gradestokken krøpet langt opp på plussiden, og flere varmegrader skal det bli.

— Det virker som om våren er på vei. Det er ikke noe kulde på gang, tvert i mot, sier Thyness til Fædrelandsvennen.

Snøen forsvinner

En mild vinter ble spådd tidligere i år, og meteorologene fikk rett.

— Vi har hatt sesongvarsler som har pekt på en mild vinter, og slik har det blitt. Snøen forsvinner og mye tyder på at vi får en tidlig vår, mener Thyness.

Været de seneste dagene har bydd på store variasjoner. De neste dagene blir det mer stabilt, varsler statsmeteorologen.

— Det starter fint i helga med bra vær over store deler av Agder. Forbigående småregn kan komme tidlig lørdag, men deretter siver det inn et høytrykk som gir sol og rolige vindforhold, sier hun.

Mandag kommer det imidlertid inn et forbigående lavtrykk som vil gi regn i lavlandet, og muligens snø i indre strøk. Vestlige strøk vil få det mest gufne været med opp mot kuling i vindstyrke.

Tirsdag stiger temperaturen igjen. Da når gradestokken opp mot ti varmegrader.

— Det vil nok tære mye på den snøen som er igjen. Trolig vil snødekket også spises opp godt innover i landet, sier Thyness.

- Ganske lovende

Til uka får man trolig det beste været langs kysten. I høyfjellet er det mer usikkert.

— Med unntak av mandag ser det ganske lovende ut, spesielt øst for Kristiansand. Det blir stort sett opphold og noe sol. Det kan også komme inn et nytt høytrykk neste helg, men det er foreløpig usikkert, sier Thyness.

Meteorolog Ina Ynnesdal Sulen hos StormGeo er stort sett enig med sin kollega.

— Noen dager vil det komme fronter med nedbør, men man får oppholdsvær innimellom. Søndag blir nok den fineste dagen. Da kommer det en svak høytrykksrygg inn fra sør, men dessverre varer den ikke lenge. Mandag kommer det en front fra vest som gir nedbør over store deler av Agder, sier Ynnesdal Sulen.

Meteorologen forteller at det ligger et høytrykk og lurer i Sentral-Europa med en rygg opp mot Sør-Norge. - Det kan gi bra vær mot slutten av neste uke, sier Ynnesdal Sulen.