KRISTIANSAND: Bilen, som er en Mercedes-Benz GL 320 CDI personbil, ble meldt stjålet fra en eier i Kristiansand i mars 2012. Den ble etterlyst via Interpol. Den påfølgende dagen pågrep tysk politi den tiltalte og en annen person som kom kjørende med den i Neubrandenburg. Den hadde da falske skilter på.

Den tiltalte er en 24 år gammel mann uten adresse i Norge. Han sto tiltalt for å ha stjålet bilen, eller subsidiært for grovt heleri.

24-åringen har forklart at han og en bekjent fikk tilbud om å kjøpe en Mercedes tre uker før tyveriet skjedde. De to møtte "selgeren" på et hotell i Malmø i mars for å kjøpe bilen for 35.000 euro kontant. 3000 kom fra tiltalte, 2000 fra kameraten og 9000 var lånt fra personer i Estland.

Skulle selge bilen i Estland

Selgeren skulle få resten av beløpet når bilen var videresolgt til en person i Estland. Tiltalte hevder at han og kameraten fikk se bilens originale dokumenter og at både rammenummer og bilskilter stemte overens med det som fremgikk av selve bilen. Bilen var da registrert på et tysk navn, men selgeren skulle beholde disse dokumentene som sikkerhet inntil han fikk resten av kjøpesummen.

Det ble ikke inngått noen skriftlig kjøpekontrakt og den tiltalte fikk ingen kvittering eller lignende. Tiltalte forklarte at det ble skrevet en utleiekontrakt som tysk politi har beslaglagt.

Tiltaltes forklaring er lite troverdig

— Etter rettens vurdering er tiltaltes forklaring lite troverdig. Retten bemerker at tiltalte kun har oppgitt fornavn til politiet, noe som gjør politiets arbeid svært vanskelig idet de ikke kan kontrollere forklaringene, heter det i dommen fra Kristiansand tingrett.

Forklaring tilpasset bevisene

Retten mener også at forklaringen bærer preg av å være tilpasset bevisene, og er enig med aktor i at den fremlagte leiekontrakten klart tyder på at den er produsert som et falsk dokument.

— Videre vises det til at bilen var relativt dyr, spesielt sett i forhold til tiltaltes opplysninger om egen inntekt, omkring 8.000 euro i året. At tiltalte betalte store deler av kjøpesummen uten engang å ha mottatt en kvittering eller lignende fremstår for retten som svært usannsynlig, heter det videre i dommen.

Slipper saksomkostninger

På bakgrunn av bevisene mener retten at en kan utelukke tiltaltes forklaring om at han kjøpte bilen uten å tenke på at den var stjålet. Retten vet heller ikke om det fant sted et møte i Malmø, men 24-åringen blir tilslutt ikke dømt for å ha stjålet bilen.

24-åringen dømmes til seks måneders fengsel for grovt heleri, men slipper saksomkostninger. Det vises her til at han ikke dømmes for tyveriet, og at han har svak økonomi og ingen tilknytning til Norge.