KJEMPET: Torolve Mørch (f.v.), Thomas vårlid, Andreas Meltevik og Egil Mølland står her nederst ved KrFs bord. De forsøker å få politikerne til å forstå at det må bygges barneskole på Havlimyra. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg
TANKEFULL: KrFs gruppeleder Arvid Omdal er en av politikerne som sa han nå må tenke litt på hva han skal gjøre med skolesaken fremover. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

KRISTIANSAND: — Vanvittig vil det være å legge ned Justvik skole til fordel for en gigantskole med 800 elever på Havlimyra på Justneshalvøya, sa Silje Lønseth Ringsby, leder i Justvik skoles foreldreutvalg, under en to 2,5 timer lang lobbytur til KrFs, Pensjonistpartiets, Aps, Frps og Høyres gruppemøter mandag kveld.

— Vi er lovet barneskole på Havlimyra. Den vil vi ha. 800 elever er ikke så mye, sa Thomas Vårlid, fra Justneshalvøya Vel, under hans tilsvarende lobbyturne til Høyre, KrF, Frp og Ap.

Noen blir skuffet

29. mai skal oppvekststyret endelig bestemme seg. Skal man beholde Justvik som barneskole og Havlimyra som ungdomsskole, eller skal Havlimyra bli både barne- og ungdomsskole? Kristiansand Eiendom har lansert én storskole med 800 elever.

Oppvekstdirektør Arild Rekves innstilling kommer rett etter 17. mai. Han har tidligere sagt at det er uaktuelt med tre barneskoler i området, da tar han med Fagerholt også.

Politikerne har en lei nøtt. I 2010 vedtok de at elevøkning på Justvik/Justneshalvøya skulle håndteres med en ny barneskole på Havlimyra. Etterpå startet de prosessen med ny skolestruktur og færre skoler. Nå er de i en posisjon hvor noen må skuffes.

— Vi har ikke mannet oss opp til å få lagt ned så mange skoler som vi planla av økonomiske grunner. Kun Erkleiv l er nedlagt, naboskolen til Justvik, sa varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) mandag kveld, vel vitende om at det kan bli politisk tøft å legge ned to skoler i samme bydel og ingen i andre.

Foreldrene fra Justvik har bygd allianser. Både velforeningene Justvik, Justnes, Kalvehagen, Jærneskollen og Ålefjær støtter fortsatt barneskole på Justvik. Det samme gjør skolestyrene på alle tre skolene i området, også styret på Havlimyra. Justvik har også rektorene på sin side.

Beboerne på Justneshalvøya har ikke så mange barn i skolealder ennå.

Helt ulike syn

— Derfor får vi ikke skolestyrer i ryggen, men vi er gitt et løfte av bystyret. Vi er ikke mot Justvik, men når tre skoler er urealistisk, må vi se på mulighetene som gjenstår. Barnefamilier flytter til vårt område. 800 elever er ikke en stor skole, etter Utdanningsdirektoratets definisjon. Oslo har store skoler, men også gode resultater, sa Vårlid til politikerne.

Et totalt annet budskap ble servert av Justvik-foreldrene.

— Én fotballbane på 800 elever. Ser dere seksåringen stå der? En så stor skole har vi ikke i dag i kommunen. Det blir mobbing av sånt. Dessuten: La oss beholde Justvik som et bydelssenter med kirke, butikk, bydelshus og skole. Ikke ødelegg det. Det er 16, 17 kilometers skolevei fra Erkleiv til Havlimyra. Skal de reise enda lenger enn i dag. Justvik er midten i bydelen, sa Silje Lønseth Ringsby.

Hverken i Høyre, KrF eller andre av flertallspartiene ville noen konkludere mandag. De vil tenke og prate internt til tettere på oppvekststyret 29. mai. Bystyret avgjør i juni.