KRISTIANSAND: — Nå er det alvor. Vi snakker om en meget tøff situasjon - som virkelig vil merkes. Men vi må ikke få panikk - vi har fremdeles et godt sykehustilbud i sør, sier økonomidirektør Jan Petter Horn.

I går sendte han ut styredokumentene som viser at Sørlandet sykehus går med 189 millioner i underskudd i år - eller 517.000 kroner dagen.

FÅR IKKE NOK.

I statsbudsjettet ga helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad 3,8 milliarder mer til sykehusene neste år. Men det hjelper Sørlandet sykehus lite. Sykehuset i vår landsdel får 70 friske millioner, men også krav om økonomisk balanse.

— Vi må derfor kutte driften med mellom 100 og 110 millioner kroner i 2008, sier Horn.

— Bruker dere for mye, eller får dere for lite penger?

— Vi har en sykehusstruktur som ikke harmonerer med inntektene. Derfor kan du si at vi både bruker for mye og får for lite.

På et styreseminar i neste uke skal innsparingsløsninger drøftes. 18. desember skal endelig vedtak fattes.

KUTTFORSLAG.

Her er noe av det ledelsen ved Sørlandet sykehus nå snakker om å kutte:

Mandal sykehus kan bli helt nedlagt. Tilbudet om dagrehabilitering som gis der, kan bli kuttet ut - eller noe av det flyttet til Kristiansand.

— Ja, alt omkring Mandal sees på, sier Horn.

Pasientene skal ligge kortere på sykehus, selv om Sørlandet sykehus allerede har landets korteste liggetid. 10 millioner skal spares på å legge ned kirurgiske senger. Pasientene skal i stedet ligge på pasienthotell.

Sørlandet sykehus har kuttet mellom 30 og 50 senger siste tre år, men Horn sier tallet må ned betydelig mer.

— Pasienthotell er et meget godt tilbud som pasientene roser. Denne innsparingen vil ikke være negativ for noen, sier Horn.

Pasientene må reise mer: For sykehuset i Arendal og sykehuset på Eg skal fordele oppgavene bedre. Her utredes en rekke ulike forslag, men økonomidirektør Horn vil ikke offentliggjøre noe - fordi sykehusledelsen ikke har konkludert. Debatt om hva som skal ligge i Arendal og hva som skal ligge i Kristiansand, pleier å vekke svært sterke reaksjoner både hos fagfolk og politikere.

— Men det sier seg selv at vi må ta alvorlige grep når vi skal ned 100 millioner kroner til. Husk at vi allerede har kuttet et par hundre millioner kroner, sier Horn.

Sykehusbuss. Det blir nesten slutt på at pasientene kan fly til Oslo for undersøkelser neste år. Sykehuset setter opp egen buss morgen og kveld til hovedstaden for å spare fire millioner kroner.

Ansettelsesstopp: Oppsigelser skal man forsøke å unngå, men sykehusledelsen kan ikke garantere noe ennå. Sørlandet sykehus har kuttet 150 årsverk de siste tre årene.

Økt ventetid: Ventetiden til behandling på Sørlandet sykehus er nå noen og åtti dager i gjennomsnitt.

— Vi får håpe vi unngår det, men ventetiden kan komme til å øke når vi får mindre ressurser til å behandle folk. Vi har 100-dagersgrensen vi kan bevege oss opp mot, før vi bryter ventelistegarantien, sier Jan Petter Horn.

Sykehuset skal også kutte investeringer, endre innkjøpsrutiner og gjøre en rekke administrative grep for å komme i balanse.