Her hos 110-sentralen i Arendal kan operatør Anita Odberg følge med kameraene som overvåker bebyggelsen i Øvrebyen, Posebyen og i Risør. Foto: Privat
Slik dekker de to ulike kameraene bebyggelsen i Øvrebyen i Mandal. Det ene kameraet står på sykehuset, det andre på parkeringshuset. Foto: Jarle R. Martinsen

MANDAL: — Dette er en fantastisk forbedring av brannsikkerheten i disse utfordrende områdene, sier brannsjef for Brannvesenet Sør i Mandal, Jon Inge Aasen.

Dette er en fantastisk forbedring av brannsikkerheten

To kamera er kommet opp her i byen, ytterligere tre til vil bli montert de neste ukene. De infrarøde linsene vil døgnet rundt holde øye med den verneverdige bebyggelsen i Øvrebyen, kirka, Andorsengården og byggene rundt.

Passer på Posebyen

I Kristiansand står nå to kamera som overvåker Posebyen.

— De står på tinghuset og den gamle sykehusblokka. Hele Posebyens ti kvartal er med det dekket, forteller byantikvar i Kristiansand, Helge Solli.

Saken fortsetter under bildet

Her hos 110-sentralen i Arendal kan operatør Anita Odberg følge med kameraene som overvåker bebyggelsen i Øvrebyen, Posebyen og i Risør. Foto: Privat

Ytterligere to kamera står i havneområdet i Risør. Samtidig jobber flere byer på Sørlandet for å få tak i disse kameraene.— Det er flere steder i vårt område vi ønsker slik infrarød overvåkning. Det gjelder for eksempel Svinør i Lindesnes, Loshavn i Farsund og Tøffelgata på Feda, sier Aasen.

Merker mer enn 300 grader

Det handler om kamera som merker når en varmekilde passerer mer enn 300 grader. Da går alarmen på 110-sentralen i Arendal som da vil sjekke ut om dette er en reell brann eller noe man kan overse.

LES OGSÅ: Slik skal Sørlandet overvåkes

— Det sier seg jo selv at det er en del varmekilder som disse kameraene vil merke. Men det er bedre med eventuelle falske alarmer opp mot den økte sikkerhetseffekten vi nå får, sier Aasen.

1,2 millioner kroner koster kameraene som er satt opp i Mandal. Det meste betaler riksantikvaren.

Totalt har riksantikvaren bevilget to millioner kroner til brannsikring av verneverdige bygg på Sørlandet i år.

Samarbeid

— Det flotte er at vi gjennom fylkeskommunen og innkjøpssentralen OFA har fått til et samarbeid mellom Mandal, Kristiansand og Risør. Dermed har vi oppnådd stordriftsfordeler, blant annet i innkjøpspris, sier Aasen.

Både Stavanger, Røros og Trondheim har slikt utstyr som dette for å passe på sine verneverdige bebyggelser.

Verdifullt

Tidligere leder av velet i Øvrebyen, Svein Sørensen, sier seg svært godt fornøyd med at kameraene er satt opp over bydelen.

Saken fortsetter under bildet

Slik dekker de to ulike kameraene bebyggelsen i Øvrebyen i Mandal. Det ene kameraet står på sykehuset, det andre på parkeringshuset. Foto: Jarle R. Martinsen

— Det er en bydel med mye utleie og dermed er det mange som bor her som ikke har like stort fokus på brannsikkerhet. Da er kameraovervåkningen meget verdifullt, sier han. **I tillegg skal renovasjonsselskapet Maren ha et prosjekt for å få vekk søppeldunkene i bydelen til mer

Brannsjef i Brannvesenet Sør, Jon Inge Aasen (t.h.) sammen med tidligere leder av Øvrebyen Vel, Svein Sørensen. Sørensen er svært glad for hvordan bydelen nå er brannsikret enda bedre.

skjulte anlegg, noe som skaper bedre brannsikkerhet.**

Agder Energi har dessuten gått gjennom strømanleggene i ulike bygg for å sjekke hvor gode de er.

— Neste prosjekt blir å få opp vanntåkeanlegg i utvalgte bygg, sier Aasen.

Varslingsanlegg i Posebyen

Byantikvaren i Kristiansand sier at nå har omlag 70 prosent av husstandene i Posebyen fått opp automatiske varslingsanlegg.

— Blant de resterende 30 prosent er det mange som har en kombinasjon mellom innbrudds- og brannalarm. I tillegg til disse varmesøkende kameraene er vi dermed meget god sikret, sier Solli.