ÅSERAL: — Når vi i tillegg pålegges å betale for at det skal kildesorteres, blir dette mer enn dumt, sier eier av Ljosland Fjellstove, Mikael Flatebø Schlezinger.

I sommer oppdaget han tilfeldigvis at da avfallsbilen hentet søppel, ble rest- og matavfallet blandet sammen. Dermed var jobben med å skille avfallet han privat hadde gjort og den jobben han og de ansatte hadde gjort på Ljosland Fjellsove til ingen nytte.

— Også vi må få lov til å være miljøvennlige om vi vil, sier Schlezinger.

MÅ KILDESORTERE.

Men ikke bare vil de, de må. Schlezinger forteller at han har søkt om å få kvitte seg med matavfallet han har privat ved å destruere det i en godkjent maskin. Da kan avfallet gå i den vanlige kloakken. - Da fikk jeg beskjed om at de ville komme og sjekke det. Da blir det rimelig latterlig når de selv blander avfallet, sier Schlezinger.

Han må i tillegg som alle innbyggerne betale for kildesorteringen. - Det er jo ikke mange kronene, men nok til at det er grunn til å reagere på måten avfallshåndteringen skjer på, sier Schlezinger.

Det er Hægebostad og Åseral Renovasjonsselskap (Hår) som har ansvaret for avfallshåndteringen. Men avfallet hentes av ContainerXpressen.

Daglig leder i Hår, John Oddvar Selland, sier at de har vært i dialog med ContainerXpressen for å få til en løsning.

— Det er bare fire husstander på Ljosland, og derfor har det ikke være økonomisk forsvarlig å sende to biler til stedet for å hente forskjellige type avfall, sier Selland.

En stund var det snakk om å henge på en egen stor dunk på avfallsbilen som kunne ta med matavfallet, men heller ikke det lot seg gjøre.

— Nå har vi imidlertid kommet fram til at vi skal kjøre to biler for å kunne kildesortere. Det skjer over nyåret, lover Selland.

HYTTEFOLKET SLIPPER.

Det er bare de fastboende som pålegges kildesortering. De mange hyttene på Ljosland slipper. Det mener Schlezinger ikke er riktig.

— Mange her bruker hyttene så mye at det blir en anselig mengde avfall. Også dette bør kildesorteres, mener han.