KRISTIANSAND: Den 22 år gamle mannen fra Kristiansand fikk i september 2005 innkalling til førstegangstjeneste i Forsvaret. Men 22-åringen hadde på dette tidspunktet søkt og fått innvilget opptak på en folkehøyskole.

Da han kontaktet vernepliktstjenesten, fikk han forklart at han måtte sende søknad om utsettelse. Det gjorde han, sammen med kopi av meldingen om opptaket ved skolen samt kopi av innbetalt skolegebyr.

Men Vernepliktverket sendte brev tilbake om at søknaden ikke var behandlet grunnet manglende dokumentasjon. Det som manglet, var en ny bekreftelse etter at studiet var startet.

Den da 20 år gamle mannen trodde at alt var i orden, og forklarte i retten at han ikke kunne huske å ha fått brevet fra Vernepliktverket.

Aktor la i Kristiansand tingrett ned påstand om at mannen måtte straffes med 14 dagers betinget fengsel, samt saksomkostninger, for ikke å ha møtt opp til førstegangstjeneste.

Men retten var mer enig med 22-åringens advokat, som mente mannen måtte frikjennes. Retten mente, under tvil, at mannen måtte bli unnskyldt grunnet rettsvillfarelse, siden han trodde han hadde sendt tilstrekkelig dokumentasjon til Vernepliktverket.

Det ble lagt vekt på at mannen ikke var kjent med innholdet i brevet fra Vernepliktverket, samt at Vernepliktverket ikke hadde sendt purrebrev.

Dermed ble mannen frikjent, og slipper også å betale saksomkostninger.