KRISTIANSAND: – Flere av de Nokas-tiltalte sier nå at det var en lettelse å få erkjent det som de har gjort. Jeg tror at samfunnet kunne spart seg for mange utgifter ved å ha latt de tiltalte snakke med prester i stedet for advokater, sa Jan Gossner.

-En real syndsbekjennelse er viktig, men mennesker trenger også nåde og barmhjertighet for å komme videre, påpekte Jan Gossner under sitt resonnement på protesfestivalen lørdag.

– Kan ikke avvikle synden

– Synden blir ikke borte selv om vi slutter å snakke om den. Når det er noe man ikke liker, så stikker man hodet i sanden og later som om det ikke fins. Synd er noe som alltid kommer til å være en del av menneskeheten, så jeg tror heller at vi må snakke tydeligere om synd, sa Jan Gossner til Dagen.

Og det var synden som stod i sentrum da Jens Bjørneboes diktning ble debattert under Protestfestivalen i Kristiansand lørdag. Utgangspunktet var diktet "Mea Maxima Culpa" ("Min meget store skyld") fra 1966, der Bjørneboe beskriver hvordan menneskene gjør urett mot hverandre.

– I kirken handler syndsbekjennelsen om forholdet til Gud, men tar ikke opp forsoningen med vår neste. Forholdet til våre medmennesker synes jeg er tydeligere uttrykt i Jens Bjørneboes dikt, sa teologen Jan Schumacher.

-Typisk norsk

Schumacher fikk mot slutten av debatten spørsmål om det ikke var på tide å legge ned begrepet synd, og han var langt på vei enig i det, for han syntes ordet synd ble for generelt og utydelig.

– Dette er typisk norsk. Når det er noe man ikke liker, så stikker man hodet i sanden og later som om det ikke fins. Synd er noe som alltid kommer til å være en del av menneskeheten, så jeg tror heller at vi må snakke tydeligere om synd, uttalte forstander Jan Gossner til avisen Dagen.

Han tror at store deler av det norske folk går rundt med mye uoppgjort synd.