KRISTIANSAND: — Vi tar med oss soveposer og nok av god mat og drikke, sier lederen av Vågsbygd vel, Aud Kristine Fjeldstad.

Hun forteller at medlemmene av velforeningen skal møtes på Storenes klokken 18.00 på fredag kveld. Da skal de bygge opp det store sankthansbålet med paller fra Elkem. Slik tradisjonen også har vært tidligere år, vil Skårungen barnehage lage en heks som skal stå på toppen av bålet.

— Som nytt av året har vi også fått en båt som vi skal hive på bålet. Den må vi hugge opp, noe som kommer til å ta en del tid, sier Fjeldstad.

Hun regner med de kommer til å bruke noen timer på å bygge bålet, som muligens er det største i Kristiansand.

Skal holde pøblene borte

Når bålet er ferdig, skal 3-4 av velmedlemmene rigge seg til med soveposer ved siden av bålet. Dette gjør de for å hindre noen i å ødelegge bålet.

— I fjor, og ett tidligere år, har bålet blitt brent ned før sankthans aften. Det er kjedelig at sånt skjer, med tanke på hvor mye tid og ressurser vi bruker på å bygge bålet. Derfor har vi bestemt oss for å holde vakt i år, sier Fjeldstad.

Det er uvisst hvem som har ødelagt bålet, men forholdet er blitt anmeldt til politiet.

Velforeningen i Vågsbygd har ingen slagplan for hvordan de skal stoppe eventuelle pøbler, men regner med det faktum at de sitter vakt vil stoppe dem fra å komme.

— Skulle noen dukke opp får vi ha mobiltelefonene klare, og ringe politiet, sier Fjeldstad.

Ikke værforbehold

Hun håper bålet vil være i orden til sankthansfeiringen som begynner klokken 18.00 på lørdag. Da blir det grilling, og leker for barna. Bålet tennes klokken 20.00, og etter det vil det være underholdning og levende musikk ved Midsommerbandet. Det er et band med lokale musikere som er satt sammen for anledningen. Begivenheten arrangeres av, i tillegg til Vågsbygd vel, Vågsbygd menighet og Frivillighetssentralen, og vil bli avholdt uansett vær.

— Om det regner slik som værmeldingen sier får folk bare ta med seg paraplyer og regntøy, sier Fjeldstad.

Hun håper likevel på pent vær, da det vil trekke flere folk til Storenes.

— I fjor var det nydelig vær, og da var det over 1000 mennesker her, sier hun.