KRISTIANSAND: I begynnelsen av februar i år anmeldte 36-åringen et innbrudd i boligen hans i Lillesand. Fire dager senere oppga han til forsikringsselskapet at han var blitt frastjålet en kartplotter til verdi av 54.361 kroner, samt bilnavigasjonsutstyr til 5400 kroner.

Politiet fattet imidlertid mistanke om at noe var galt. Under undersøkelsen i boligen var det ting som tydet på at innbruddet ikke var reelt. Politiet etterforsket saken, men fant ikke noe straffbart.

— Saken ble henlagt, opplyser politiadvokat og aktor i saken, Arne Kjønstad, til fvn.no.

Lå på arbeidsplassen

Men da politiet oppsøkte 36-åringens arbeidsplass for ransakelse, erkjente mannen å ha forsøkt å lure forsikringsselskapet ved å føre opp gjenstandene til en samlet verdi av nærmere 60.000 kroner på forsikringsoppgaven. Mannen var ikke blitt frastjålet gjenstandene, men hadde dem liggende på arbeidsplassen.

36-åringen avga også en uforbeholden tilståelse under rettssaken i Kristiansand tingrett nylig. For tilståelsen ble han belønnet med noe mildere straff enn han ellers ville fått.

Ifølge dommen ble det også formildende at mannen satt tre dager varetektsfengslet, og at han var mistenkt for et grovere forhold enn han ble siktet for.

Foreslo 55 dager

Aktor Arne Kjønstad foreslo straffen til fengsel i 55 dager, men ble ikke hørt i retten.

— Dommen ble mildere enn min påstand. Men vi retter oss etter det domstolen sier, sier Kjønstad, som innrømmer at straffen kan virke hard hvis man sammenligner med voldsdommer.

— Forsikringssvindel og pengekriminalitet er en type kriminalitet som straffes hardt. Noen vil si at det blir feil når voldtekt kan straffes med ett år, men det er vanskelig å sammenligne ulike typer straffer, sier Kjønstad.

36-åringen er tidligere ustraffet.