KRISTIANSAND: Selskapslokalet ligger like ved golfbanen innerst i Ålefjærfjorden i Kristiansand. Brannvesenet slo full alarm da meldingen om brannen kom inn like før klokken 20. Både ambulanse og politi ble sendt til stedet, i tillegg til store styrker fra brannvesenet.

Totalskadet — Bygget er totalskadet. Det er brent ned. Nå slukker vi fra utsiden, og forsøker å slukke det som er igjen av bygningen, sier brannsjef i Kristiansand, Per Stølan, til fvn.no klokken 21.40. Brannen startet etter det fvn.no får opplyst i en sikringsboks like over klokken 19.30. — Vi har hele styrken vår og alle brannbiler fra Kristiansand her oppe. I tillegg får vi støtte fra Vennesla. En brannbil fra Søgne har reist til Kristiansand i tilfelle det skulle oppstå brann et annet sted i distriktet, sier Stølan, og legger til:

— To brannmenn vil holde vakt her i natt.

- Røyken veltet ut

Samtlige julebordgjester kom seg uskadet ut fra det brennende bygget, men ifølge politiet ble en ansatt ved selskapslokalet brakt til sykehus med røykskader.

— Etter at gjestene hadde kommet seg ut, gikk en ansatt inn for å hente ut noe av tøyet til gjestene. Hun fikk i seg noe røyk, og ble kjørt til Sørlandet sykehus i Kristiansand for rutinemessige undersøkelser, sier operasjonsleder Vidar Neset ved Agder politidistrikt til fvn.no.

Brannen startet like etter at julebordgjestene fra firmaet T.O. Slettebøe Maskinforretning hadde ankommet Bjelle Gamle gård.

— En av våre ansatte og eieren av selskapslokalet løp inn med brannslukkingsapparat i et forsøk på å slukke brannen. Røyken veltet ut av rommet, og de måtte bare gi opp, sier daglig leder Aksel Slettebøe i T.O. Slettebøe Maskinforretning.

Brannvernutstyr

Firmaet, som er et av Sørlandets største leverandør av brannvernutstyr, fikk dermed en brå slutt på julebordet. Gjestene fikk såvidt begynt på velkomstdrinken før de ble beordret ut.

— De første gjestene hadde gått inn, mens flere fortsatt var på utsiden. Vi hørte en poppelyd fra sikringsboksen i rommet ved siden av entreen, og etter slukkingsforsøket måtte vi bare evakuere folk, sier Slettebøe.

— Det gikk veldig fort. Tre-fire minutter etter at brannen ble oppdaget, brant det opp fra taket i andre etasje. Da vi forlot stedet brant det gjennom taket, og det var full fyr i veggene nede, sier selger Runar Strandberg ved T.O. Slettebøe.

LYS LUE: Flammene og røyken stod mange meter over gården da det brant på det verste fredag kveld. (FOTO: Lars Hoen)

300 år gammel gård

Julebordgjestene ble etter hvert fraktet bort fra stedet med buss.

— Vi er glade for at det ikke gikk noen menneskeliv. Hadde dette skjedd tre timer senere, er det vanskelig å si hvordan utfallet kunne blitt. Men dette er vanvittig tragisk for eieren av Bjelle Gamle gård, sier han.

De eldste delen av festlokalet ble bygget helt tilbake i 1720. Fram til 90-tallet har det vært gårdsdrift på stedet. Men i forbindelse med planene om et golfanlegg, ble det besluttet å gjøre om gården til et selskapslokale.

Bjelle Gamle gård ligger i dalføret opp mot Erkleiv og Svalandsheia. Stedet har kunnet ta imot over 100 gjester og hadde flere selskapsavdelinger.

Operasjonsleder Vidar Neset vil foreløpig ikke fastslå årsaken til brannen.

— Vi vet ikke brannårsaken helt sikkert før politiet og folk fra eltilsynet har foretatt en åstedsundersøkelse, sier Neset.