KRISTIANSAND: — Jeg synes nok at straffen var litt streng, men vi kommer ikke til å anke straffeutmålingen, sier 21-åringens advokat, Stian Christensen til Fvn.no.

Ifølge Christensen ønsker 21-åringen å komme i gang med soningen så raskt som mulig, slik at han kan legge saken bak seg.

— Han sa før rettssaken at han var beredt til å ta den straffen han fikk. Han angrer på det han har gjort, og han ønsker ikke å gå noen ny runde i rettssalen. Han syntes også at det var svært vanskelig å forklare seg om det som skjedde.

Hendelsen som førte til at 21-åringen ble dømt til halvannet års fengsel, skjedde natt til 7. august. Iført finlandshette, plasthansker og mørke klær, tok 21-åringen seg inn i en hytte på Røsstad. Der truet han til seg drøyt to tusen korner i kontanter, en kartong sigaretter og et digitalt kamera, bevæpnet med en softgun.

Truet med å skyte

I hytten befant det seg en familie fra Rogaland. Den 41 år gamle familiefaren våknet av trampelyder på verandaen. I stuen fant han 21-åringen, som da rettet våpenet mot ham. Deretter ble familiefaren beordret ut i annekset, hvor det lå to andre vokse og sov. Underveis truet 21-åringen med å skyte familiefaren i leggen.

Utenfor annekset fikk familiefaren overmannet og bakbundet raneren, som siden har vært varetektsfengslet i Kristiansand.

På et rom inne i hytten lå to gutter på 13 og 14 år. Raneren åpnet døren inn til dem, men lot dem være i fred. Guttene opplevde imidlertid det hele som skremmende, og lå under sengen til politiet kom. Et tredje barn på 2,5 år sov gjennom det hele.

Dømt for femte gang

I Kristiansand tingrett ble 21-åringen dømt til fengsel i ett år og seks måneder. Inkludert i straffen er fire måneder som han var dømt betinget i en dom fra januar 2006. I perioden mellom 2002 og 2006 er mannen domfelt fire ganger, blant annet for ran og frihetsberøvelse.

Straffen samsvarer med det aktor la ned påstand om. 41-åringen uttalte etterpå at han syntes straffen var for mild.

— Jeg er misfornøyd med straffen. Man kan få større straff dersom man kjører for fort. Vår opplevelse blir vi aldri kvitt. Det skal ikke mye lyd til før jeg reagerer. Jeg kommer aldri til å åpne døren på hytten igjen. Da slår jeg, sa 41-åringen fra Sola i Rogaland.

Angrer

I tingretten viste 21-åringen anger og bekymring for hvordan de fornærmede hadde opplevd ranet. Ifølge dommen opplevde retten hans reaksjon som ekte. Mannen har tidligere gjennom Fædrelandsvennen bedt familien om unnskyldning.

Christensen sier 21-åringen også har bedt politiet overbringe en beklagelse til familien.

— Han vil gjerne at familien skal vite at de ikke trenger å frykte ham i fremtiden, sier Christensen.