Alkoholloven pålegger kommunen å gjennomføre minst 189 kontroller av butikker som selger alkohol over disk. Tall fra skjenkekontrollen viser at det i fjor bare ble utført 118 kontroller. Årsaken er mangel på penger.

— Dette er uhørt! Dette beviser egentlig at kommunen ikke bryr seg om hvorvidt utsalgsstedene bryter loven eller ikke, sier Juventes representant i Kristiansand, Marthe Antonsen til Radio Ung.

Antallet inspeksjoner har gått drastisk ned de siste tre årene. Fra 2003 til 2005 gikk antallet ned 49 prosent. Oslo gjennomfører til sammenlikning, cirka 5.000 årlige kontroller av byens 1400 utsalgssteder. Det gir Oslo et gjennomsnitt på 3,6 besøk for hvert utsalgssted, mens Kristiansand bare har 1,9. Alkoholforskriften sier at det i snitt skal gjennomføres minst tre kontroller av hvert utsalgssted.

— Grunnen til at antallet har gått så drastisk ned er mangel på ressurser. Vi har ikke hatt midler til å gjennomføre de kontroller vi gjerne ville ha gjort, sier Egil Bjørgum til Radio Ung. Han er administrasjonsdirektør og er dermed øverste sjef for skjenkekontrollen i Kristiansand Kommune.

Varaordfører i Kristiansand, Bjarne Ugland (AP), kjente ikke til at problemet var så omfattende innenfor skjenkekontrollen i kommunen, før Radio Ung gjorde han oppmerksom på det.

Han lover at de i forbindelse med formannskapsmøtet, 15. februar, vil gjøre en nøye vurdering på om kontrollen må tilføres mer ressurser.

— Skjenkekontrollen bør få de midler de trenger. Om behovet er 150.000, vil jeg gå inn for å bevilge beløpet, sier Bjarne Ugland til Radio Ung.