KRISTIANSAND: I kontrakten for hovedfag ved Universitetet i Bergen måtte både student og veileder skrive under på at «dersom det oppstår et seksuelt forhold mellom veileder og student, skal det formelle veiledningsforholdet opphøre». I den nye masterkontrakten har sexforbudet falt bort, skriver Studvest.

Jusprofessor Jon Bing slår fast at romantiske forhold mellom en vitenskapelig ansatt og en student er forkastelig.

— Vi som har vitenskapelige maktposisjoner må ha erfaring og selvinnsikt nok til å legge bånd på følelsene hvis disse skulle settes i sving. Slike forhold er ytterst besværlige. Det er åpenbart at det er forkastelig, sa Bing til Studvest.

Ved Universitet i Kristiansand finnes det ikke tilsvarende kontrakter, men ifølge formidlingsdirektør ved Universitetet i Agder, Kjell Tybring Andresen er det nedfelt generelle retningslinjer i skolens overordnede etiske regelverk.

— Så vidt jeg vet har vi ikke noe eksplisitt forbud mot seksuelle relasjoner mellom student og veileder. Men i forhold til yrkesetikken vil det selvsagt være problematisk.

UiA har en kontraktsmal som kan benyttes for å formalisere kriteriene i et veiledningsforhold. Her står det hvilke rettigheter og plikter partene har, men etter det Fvn.no kjenner til, blir ikke denne kontrakten brukt hvert år. Her står det heller ingenting eksplisitt om konsekvensene av et seksuelt forhold mellom veileder og elev.

Alle forhold problematiske

Tybring Andresen påpeker at maktforholdet mellom veileder og student i prinsippet er ubalansert.

— Veilederen står delvis med nøkkelen til den andres fremtid og lykke i faglig sammenheng. Dermed oppstår det en ubalanse som det er uholdbart å utnytte, sier Tybring Andresen.

Viserektor Berit Rokne Hanestad ved Universitet i Bergen (UiB) mener at forhold kan være av det gode dersom de er gjensidige. Tybring Andresen mener slike forhold også er problematiske.

— Etter at oppgaven er levert inn, skal veilederen delta i evalueringen av arbeidet. Alle må være trygge på at det kun ligger faglige kriterier til grunn i behandlingen av oppgaven. Man skal ikke kunne ligge seg til laud, for å si det slik, sier Tybring Andresen.

- Fullstendig uforsvarlig

Tybring Andresen får støtte fra professor ved instituttet for teologi og filosofi, Paul Leer-Salvesen, som i tillegg til å undervise ved UiA har utgitt flere bøker om etikk og moral.

— Kjærlighetsforhold mellom veiledere og studenter er fullstendig uforsvarlig. Man kan ikke være kjæreste i det ene øyeblikket, for så å være veileder i det neste. Den eneste løsningen i slike tilfeller er å avslutte veilederforholdet øyeblikkelig, sier han.

Leer-Salvesen har vært veileder for både doktorgradsstudenter og mastergradsstudenter gjennom flere år. Han kan ikke huske at han noengang har skrevet under på noen kontrakt som forbyr seksuelle forhold mellom veileder og student.

— Min yrkesetikk forbyr meg uansett å innlede et forhold til en student. Det etiske forbudet er like sterkt, uavhengig av om det står eksplisitt i noe reglement. Dette dekkes også av skolens overordnede etiske regelverk, sier han.

Soleklart inhabil

Leer-Salvesen legger til at man ikke kan forby folk å bli forelsket.

— Det er tross alt snakk om voksne folk. Det som er viktig er at det åpenhet rundt forholdet, og at man sørger for at studenten får en annen veileder i disse tilfellene, sier han.

Berit Rokne Hanestad legger til at eventuelle habilitetsproblemer må tas hånd om dersom hete følelser oppstår og et forhold utvikler seg. Leer-Salvesen mener habilitetsproblemene er innlysende.

— Hvis du har et kjærlighetsforhold til en student er du soleklart inhabil, sier han.