FARSUND: – Til nå har vi kommet opp i hundre anmeldelser for ulovlige fiskeredskap, opplyser Ola Mork, som er skipper på Fiskdirektoratets fartøy, Munin.

Daglig leter han og mannskapet etter ulovlige teiner og fiskeredskap fra svenskegrensa og oppover kysten. Nå frykter både Fiskeridirektoratet, Havforskningsinstituttet, Kystvakta og Statens Naturoppsyn at hummeren vil bli utryddet i Sør-Norge.

Lite hummer

– Hummerbestanden er blitt kraftig redusert. Vi merker tydelig at en del folk gir blaffen i at det er forbudt å fange hummer. Noen har til og med merket teinene sine med navn og adresse, og er svært lette å få tak i, sier Mork til fvn.no.

Hver dag mottar han opptil 15 telefoner fra fastboende i distriktet, som er frustrert over at fremmede tar seg til rette.

– De forteller at både turister og hyttegjester legger ut teiner rett foran øynene på dem. Lokalbefolkningen er svært bekymret for hvilke konsekvenser dette kan føre til for hummerfiske i oktober, forklarer Mork.

Roser lokalbefolkningen

Ifølge Mork er publikum flinke til å skaffe informasjon og ta bilde av de frekke hummerfiskerne. De som blir tatt kan vente seg en bot på 3000 kroner eller mer.

– Det finnes 10.000-tals teiner langs Skagerrak-kysten, så jeg regner med at antall anmeldelser vil stige i løpet av sommeren, påpeker Mork.

Han skulle ønske at Munin hadde hatt større kapasitet til å jakte etter ulovlige teiner.

– Det er irriterende at vi ikke får sjanse til å rekke over alt. Heldigvis har vi et godt samarbeid med både Kystvakta og Statens Naturvernoppsyn, sier Mork.

I tillegg skal Havforskningsinstituttet ha kommet med et ultimatum, der de krever full kontroll over den ulovlige hummerfisken, eller totalfrede bestanden.

– Ingen ønsker at hummeren blir totalfredet. Hummerfiske betyr mye for Sørlendinger. Likevel er vi nødt til å evaluere situasjonen når hummersesongen er over, forklarer Mork.

Frekk hummerfisker

Forleden dag fikk skipperen telefon om at en person hadde solgt 300 hummer til tyske turister,

– Jeg tør ikke tippe hvor stor bot han hadde fått dersom han hadde blitt tatt. Han ville i alle fall mistet alle sine rettigheter som fisker, sier Mork sjokkert.

Hummeren smaker heller ikke godt nå, skal vi tro Mork:

– Biologisk sett er det ikke den beste tiden å fange hummer nå som den er midt i gytingen. Gi den en sjanse til å rekruttere til bestanden, oppfordrer han.

Det er lov å fiske hummer fra 1. oktober til 31. desember.