KRISTIANSAND: Brannen startet ifølge brannvesenet i en koblingsboks i butikken Lampehuset. Ansatte og kunder i butikken kjente først røyklukt, før de så flammer stå opp fra koblingsboksen.

— Vi fikk telefon fra Lampehuset om tilløp til brann. Våre vaktmestere rykket umiddelbart til butikken, og fikk slukket brannen veldig kjapt. Den var slukket i løpet av et par minutter, sier senterleder Kjetil Børufsen til fvn.no.

Måtte evakueres

Nærmere tusen kunder som befant seg på senteret ble imidlertid kommandert ut da brannalarmen gikk.

— Det var mange hundre kunder inne på senteret, trolig nærmere tusen. Det er mange som er innom en lørdag ettermiddag, sier Børufsen.

Brannalarmen ble utløst manuelt, og senteret ble tømt for folk rimelig kjapt, ifølge senterlederen.

— Rutinene fungerte bra. Det fikk vi se i praksis. Men det gikk noen minutter før alle var ute, sier senterlederen, som stort sett var fornøyd med kundenes reaksjon.

— Jeg skulle ønske at noen reagerte litt raskere, men sånn er det jo. Jeg oppfordrer folk til å ta brannalarmer på alvor, selv om de fleste er falske, sier han.

Brannslange

Brannen var allerede slukket da brannvesenet kom til stedet.

— Det var en brannslange bare et par meter fra butikken. Denne ble brukt til å slukke, opplyser Børufsen.

Brannvesenet fikk melding om brannen like etter klokken 14.30 lørdag ettermiddag. En periode veltet det røyk ut av butikken, som ligger i andre etasje omtrent midt i Sørlandssenteret.

— De ansatte i butikken gjorde jobben sin. Det skal de ha skryt for. Vår oppgave ble dermed å etterkontrollere, sier varabrannsjef i Kristiansand brannvesen, Egil Pedersen, til fvn.no.

Vannskader

Ifølge senterleder Børufsen ble det bare minimale materielle skader i brannen. Foruten koblingsboksen, fikk et par lamper i Lampehuset vannskader.

— Det var ikke dramatisk i det hele tatt, sier han.

Vitner på stedet har opplyst til fvn.no at det i timene etterpå luktet svidd over store deler av senteret som følge av brannen.

KOMMANDERT UT: Alle kunder på senteret ble kommandert ut da det begynte å brenne i en lampebutikk på Sørlandssenteret lørdag ettermiddag. (Foto: MMS/Brit Martinsen)

STENGT: Det var i Lampehuset det begynte å brenne i en koblingsboks. (Foto: MMS/Morten Boswarva)

(Foto: MMS/Morten Boswarva)