KRISTIANSAND: Mattilsynet og Norsk folkehelseinstitutt mener de har funnet kilden til det som har gitt barn nyresvikt de siste dagene. Kilden er etter alt å dømme en matvare, og det er innkalt til pressekonferanse i ettermiddag.

– Vi mener vi har funnet smittekilden, sier Finn Oluf Nyquist i Mattilsynet til fvn.no.

Ifølge Nyquist er varen som kan inneholde smitte så vanlig at den finnes de fleste steder i landet. Også på Sørlandet.

– Ja, og du må trolig ikke lete lenge før du finner den, sier han.

Bakterien som har smittet seks barn på Øst— og Vestlandet finnes med andre ord trolig også på Sørlandet. Mattilsynet vil foreløpig ikke si noe om hva slags vare eller merke det er snakk om.

– Men det er en dagligvare?

– Ja, man vil vel kalle det en dagligvare, sier Nyquist.

Mattilsynet og Folkehelsa har de siste dagene hatt en intensiv jakt for å finne årsaken til bakterien som har sendt seks barn til sykehus med nyresvikt.

Folkehelseinstituttet har analysert en rekke pasientprøver og foretatt intervjuer av pasientene og deres familier for å finne bakterien. De seks barna er i alderen tre til åtte år. Tre av dem bor i Oppland, mens de andre kommer fra Hedmark, Hordaland og Sogn og Fjordane.

Undersøkelsen av kontrollgruppen har til hensikt å finne ut om det er noen vesentlig forskjell i hva de syke og de friske barna har spist.

FAKTA

HEMOLYTISK-UREMISK SYNDROM (HUS)

Den vanligste årsaken til akutt nyresvikt hos barn. Seks barn ble registrert med HUS fra 1994 til 2005. HUS er en komplikasjon som følge av infeksjon med enkelte stammer av E. coli-bakterier.

Kjennetegnes av tre tilstander:

  • Hemolytisk anemi (Anemi er mangel på røde blodlegemer. Kan gi svært nedsatt allmenntilstand)

  • Trombocytopeni (For få blodplater. Øker blødningsfaren)

  • Uremi (Nyresvikt fører til at kroppens evne til å rense blodet svekkes)