– Jeg skal ha en samtale med min klient i løpet av kvelden, sier mannens forsvarer, advokat Thomas Randby, i advokatfirmaet Elden til NTB.

Randby sier han ikke har snakket med sin klient, og han har heller ikke sett noen siktelse.

Randby har vært mannens forsvarer i en tidligere sak der han var tiltalt for legemsfornærmelse mot 31-åringen som mandag ble skutt og drept. I den saken påberopte gjerningsmannen seg nødverge.

Rettssaken mot 31-åringen som ble skutt, startet i Heggen og Frøland tingrett mandag morgen. Tiltalen mot mannen var på elleve sider og omfattet hele 60 forhold. Det var satt av åtte dager til rettsforhandlingene.

31-åringen har ifølge tiltalen vært en betydelig distributør av narkotika i Askim og Mysen. I alt omfattet tiltalen salg av 1,2 kilo amfetamin.

Andre punkter i tiltalen var trusler mot innehaveren av en pub i Mysen og mot dørvakten som mandag skal ha skutt 31-åringen.

31-åringen ble truffet av fire skudd, en gang i hodet. Mannen ble skutt mens han var på vei ut til en ventende politibil for å bli fraktet tilbake til Ullersmo der han satt i varetekt. Han ble passet på av to polititjenestemenn.

Sjokkerte vitner

En sjokkert forsvarer, Jan Kildahl, var vitne til det som skjedde.

– Min klient var litt foran meg. Jeg sto igjen inne i rettslokalet og diskuterte med aktor da vi hørte fire skudd. Da jeg kom ut, lå min klient på bakken. Mannen som var pågrepet, var også lagt i bakken, sier Kildahl til NTB.

– Min klient var skutt fire ganger, derav en gang i hodet. Jeg kunne ikke forstå annet enn at tilstanden var kritisk. Han pustet, men var ikke ved bevissthet, sier forsvareren.

Kildahl sier at situasjonen var uvirkelig, og at det er sjokkerende at noe slikt kan skje mens man er i politiets varetekt.

– Jeg er helt bestyrtet. I første omgang går tankene til familien hans som har tatt dette svært tungt. Nå tenker vi nok at politiet åpenbart ikke har gjort nok for å ivareta min klients sikkerhet, sier Kildahl til NTB.

Gamle uvenner

Den pågrepne mannen og den drepte 31-åringen har tidligere vært i alvorlig klammeri med hverandre. Ifølge forsvareren skal den drepte ha blitt truet flere ganger.

– Det er dramatisk at sånt kan skje i Norge. Avdøde levde i en trusselsituasjon i flere år. Vi er skuffet over at politiet ikke har gjort noe for å etterforske truslene mot han, sier Kildahl.

I 2003 slo 36-åringen den drepte i hodet med en batong slik at han ble påført åpent kraniebrudd.

Den pågrepne mannen skulle ha møtt i retten i fjor høst, men saken ble utsatt fordi det ble løsnet mange skudd mot døra i mannens rekkehusleilighet.

Den drepte mannen har tidligere vært involvert i alvorlige kriminelle handlinger. I 1997 ble han dømt til sju års sikring for å ha drept sin tidligere kjæreste på Mysen med et AG-3 gevær. Straffen ble senere redusert til fem år.

Episoden granskes

Spesialenheten for politisaker skal etterforske skuddene utenfor rettslokalet.

– Vi legger til grunn at vedkommende var tatt hånd om av politiet. Da følger det av påtaleinstruksen at vi skal etterforske saken, sier enhetens leder Jan Egil Presthus til NTB.

Etterforskningen skal avklare om de sikkerhetsmessige vurderinger var foretatt på forhånd, og hvordan de i tilfelle ble gjennomført.

Politiadvokat Knut Inge Stavang, som er aktor i saken, sier at politiet ikke vurderte det som nødvendig å treffe spesielle sikkerhetstiltak under rettssaken.

– I etterpåklokskapens lys kan man kanskje si at det burde vært gjort, men vi vurderte det ikke slik. Grunnen kan være at vi ikke var kjent med at det var fremsatt trusler som kunne tilsi at det som skjedde mandag, virkelig kunne skje, sier Stavang til NTB.