OSLO: – Rundt 17. september 2004 ble jeg oppringt av en person som ba meg om å kontakte Thomas Nataas fordi Nataas hadde noe i bussen sin, fortalte Skjold.

– Jeg ble temmelig stresset, for jeg skjønte ikke hvorfor denne personen ringte akkurat meg, sa Skjold, som ikke ville fortelle hvem det var som kontaktet ham.

Munch i bussen

Kort tid etter møtte Skjold tiltalte Nataas, som fortalte at han hadde to Munch-malerier gjemt i bussen sin. Skjold skulle hente dem og gi dem videre til en annen. Bussen sto parkert ved Skrimstad gård på Kjeller, og hadde stått der siden ranet.

Det er første gang Skjold forklarer seg i saken, og det har vært knyttet stor spenning til hva han vil fortelle retten om hva som skjedde da han overleverte de stjålne Munch-bildene rett for nesen på politispanerne – en måned etter Munch-ranet 22. august 2004. Skjold har nektet å forklare seg helt siden han ble pågrepet i fjor sommer.

– Sa bare hei

Skjold fortalte retten at han møtte en mann i en bil, og at de begge kjørte i hver sin bil til Skrimstad gård.

– Jeg åpnet bakdøren på bussen og tok ut de to bildene som lå pakket inn i en søppelsekk. Deretter la jeg bildene i bagasjerommet på den andre bilen, sa Skjold.

Han fortalte retten at han aldri tidligere hadde sett den andre mannen, og at de bare sa «hei» til hverandre i løpet av møtet. Overleveringen skjedde mens Skjold hadde politispanere i nærheten. Det spanerne, som måtte holde seg et godt stykke i bakgrunnen, ikke visste var at det skjedde en overlevering av bildene fra Skjold til mannen i bilen, trolig en Mercedes.

Toska-forbindelse

I retten mandag kom det fram at aktoratet mener at det trolig var en venn av Toska som møtte Stian Skjold på gården på Kjeller. Det er ikke avgjort om Toska skal innkalles som vitne i saken. Forsvarerne har fått utlevert et avhør av Toska, men det skal ikke inneholde noen informasjon som kan knytte ham til Munch-ranet.

En av politiets teorier skal være at Toska beordret Munch-ranet for å sprenge politiets etterforskningskapasitet og dermed forsinke politiets jakt på NOKAS-ranerne.

Aktor, statsadvokat Terje Nybøe, utpekte i sitt innledningsforedrag mandag Stian Skjold som en av de to ranerne som var inne i Munch-museet og stjal to av Norges nasjonalskatter. Skjold benekter dette og hevder at han har alibi for ranet.

Han innrømmer imidlertid at han ga bistand i etterkant av ranet, altså grovt heleri, da han overleverte bildene i bussen.

– Heleri i forhold til ransutbyttet er et eget straffbart forhold som ikke er med i tiltalen mot min klient. Vi ber derfor om at det blir tatt ut subsidiær tiltalte mot Skjold på dette punktet, slik at vi kan få dette avklart i denne rettssaken, sier Skjolds forsvarer, advokat Anja Karin Hellander, til NTB.