VENNESLA: Det viser tall fra Statens vegvesen Region Sør etter mopedaksjonen i Vennesla forrige uke.

Tallene viser også at rundt 50 ikke har møtt opp til kontrollen. Disse mopedene blir avskiltet. Resten av mopedene har enten fått mangellapp, de har blitt avskiltet på stedet eller de har fått lov å møte opp senere for å bli kontrollert.

— Det som er nedslående er at det er så mange som ikke har møtt opp. Det er jo god grunn til å tro at det er noe galt med disse mopedene, sier Kåre Simonsen, overingeniør i Statens vegvesen Region Sør, Kristiansand veikontor.

POLITIBESØK . Men det nytter ikke å prøve å stikke seg unna kontrollen. De som ikke har møtt opp, kan vente seg besøk av politiet. Og da nytter det ikke at mopeden er i god teknisk stand.

— I tillegg til at de blir avskiltet, vil de også få et påskiltingsgebyr på 1200 kroner. Det er en nokså unødvendig utgift, sier Kåre Simonsen.

Selv om bare én av fire mopeder er godkjent, er likevel ikke Simonsen sjokkert over den tekniske standen til de som faktisk møtte opp.

— Det var for det meste mindre ting vi slo ned på, sier Simonsen.

Tallene fra veivesenet var i går ikke helt ferdig bearbeidet, og Simonsen har derfor ikke fullstendig oversikt over hvor mange av mopedene som ble sjekket som måtte avskiltes. Men han antar at det dreier seg om mellom fem og ti mopeder.

De som fikk mangellapp hadde stort sett problemer med bremser, lys eller dårlige dekk.

— De som har trimmet mopedene sine har nok ordnet det før kontrollen, sier Aleksander Jensen, en av dem som fikk mangellapp, men som slapp avskilting.

Simonsen kan bekrefte at det var få som ble tatt for trimming.

— Det var bare noen få som gikk litt for fort. Den som gikk raskest gikk i 63 km/t, sier Simonsen.

PIRKETE? Unge i Vennesla har reagert på at veivesenet var for pirkete under mopedaksjonen i forrige uke, og at de har hatt aksjon kun i Vennesla i år.

Simonsen svarer med å påpeke at de tidligere år har hatt lignende aksjoner både i Vågsbygd og på Flekkerøy.

— Men Vennesla er et såpass stort distrikt at det ser ut til at vi bare rekker det i år.

— Har dere vært pirkete?

— Nei, det vil jeg ikke si. Vi har brukt omtrent ti minutter på hver moped. Vi kunne nok vært enda grundigere, sier Simonsen.

Og legger til:

— Vi synes dette har vært en god bruk av ressursene, selv om ikke alle ungdommene mener det. Men vi har fått veldig mange positive reaksjoner fra foreldrene, sier Simonsen.