MANDAL : — I år brukte kona tre kvarter på å «tange» meg opp, smilte Reidar Eeg.

Som vanlig åpnet han Skalldyrfestivalen, i år for nittende gang. Hele formiddagen ble brukt til å samle tang, tare og skjell som han pyntet hele kroppen med.

— Det skal jo se ut som om jeg kom rett opp fra havbunnen - som kong Neptun, kongen av havet. Det er en glede å være klovn for en dag, til ære for byen, festivalen og folket, sa Eeg.

Klokken seks i går kveld inntok Neptun Mandal sammen med 20 sangere fra Mandal sangforening. De sang tre sjømannsviser for full hals foran ei brygge av skalldyrshungrige mennesker, før de steg i land fra vikingskipene og åpnet festivalen.

Sulten på skalldyr

Vegg i vegg langs brygga innenfor festivalområdet serverte Jonas. B. Gundersen, Herr. Redaktør, Hydrofoilen og Marinaen mat. Og selvsagt var det skalldyr på menyen. Jan Borgen, Tone og Torgunn Haugstad var blant de mange som satt i sola og koste seg med havets delikatesser.

— Dette er kjempegodt. Bedre enn på lenge, sa Tone Haugstad, som jevnlig har besøkt festivalen. Hun bestilte en skalldyrtallerken bestående av blåskjell, krabbe og reker. Haugstad hadde kun en ting å sette fingeren på.

— Det er en utfordring å demontere disse krabbene uten nøtteknekker. For noen år siden så jeg en mann som satte seg på fortauet og slo krabbene i stykker med skoen. Så langt går jeg ikke, ler Haugstad.

Haugstad ser frem til en mangfoldig festival.

— Tidligere var det stort sett maten folk kom for. Nå er festivalen mye større. Det er spennende med utvidelsen av kultur og kunst, mener Tone Haugstad.

God kontroll

Festivalsjef Atle Homme var glad for endelig å komme i gang.

— Jeg føler vi har god kontroll, men heldigvis er det mange som mener de har kontroll. Vi hadde aldri klart dette uten dugnadsgjengen, smilte Homme.

Torsdags morgen sprutet regnet ned, til bekymring for festivalsjefen.

— Nå ser det ut som om været er på vår side, sa Homme etter åpningen, der solen tittet frem.