SETESDAL: Det brant en stund kraftig i privathuset som står i tilknytning til hovedbygningen Sølvgarden, det nye hotellbygget på Rysstad feriesenter.

— Det var folk i bygget da brannen ble oppdaget like før klokka seks, sier overbefal for brannmannskapene på Rysstad, Olav Neset til fvn.no.

Alle som befant seg i bygget ble evakuert og brakt i trygghet.

Reddet hovedbygget

— Vi har nå slokka brannen, og hotellet er reddet, sier Neset. Et flislager, tre garasjer og leiligheter i andre etasje i garasjebygget som sto i tilknytning til hotellbygget er skadet i brannen. En stund var det fare for at brannen skulle spre seg til hovedhuset.

— Det brant i kanaler, og vi måtte ta oss inn i hotellbygget og hogge oss gjennom taket. Det er pumpa inn en god del vann, så nå er det fokus på opptørking og rydding, sier Neset.

Selve hovedbygget klarte dermed brannvesenet å redde, med god hjelp fra mange frivillige.

— Totalt har det vel vært en 30 mann i aksjon her, anslår Neset.

Oppdaget av strøbilen

Klokka 05.54 ble politiet varslet om brannen av 110-sentralen og, operasjonssentralen sendte deretter patruljer oppover Setesdalen.

— Ambulanse ble også rekvirert, men heldigvis er ingen kommet til skade, forteller operasjonsleder Vidar Neset ved Agder politidistrikt.

Brannen ble oppdaget av to forbipasserende som kjører strøbil langs riksvei 9. — Riksveien måtte vi sperret av, og trafikken ble omdirigert, sier operasjonslederen.

Startet i flissilo

— Vitner sier at det tok fyr i en flissilo på utsiden av huset, sier Anders Torbjørnsen, vakthavende ved brannvesenets alarmsentral til fvn.no.

Alt tilgjengelig materiell samt brannmannskap fra Valle, Bygland og Byglandsfjord ble sendt til Rysstad for å bekjempe brannen i hovedbygningen.

— Det var godt med folk fra vår side der oppe, sier Torbjørnsen.

Nytt bygg

Det nye hovedbygget, som huser hotell og restaurant, er utsmykket med antikviteter og gjenstander frå sølvsmedtradisjonen i Setesdal. Eieren, Trygve Rysstad, er selv sølvsmedmester i 3. generasjon.

Det 2000 kvadratmeter store fantasihotellet har kostet 14 millioner kroner, og sto nytt i sommer. Det er bygget i eventyrstil med innslag av lokal byggeskikk.

Det er planlagt åpning av nye rom nå i oktober.

NÆR SØLVGARDEN: Det lå flere bygninger mellom brannstedet på Rysstad og nye Sølvgarden hotell. Heldigvis lyktes det brannnvesenet fra Valle og Bygland å stoppe brannen før den nådde hit. FOTO: Johs Bjørkeli