KRISTIANSAND: — Det var fantastisk å få den på land. Alt har gått veldig bra takket være dyktige medarbeidere, sier leder for bergingsoppdraget, Bjarne Roland.

I dag klokken 20.50 ble endelig kranen heist på land.

— Vi møtte på noen få hindringer på veien, men det må man regne med, sier Roland.

Blant annet låste en liten del av kranen seg fast under bryggen under bergingen. Arbeiderne måtte benytte seg av motorsag og sveiseapparat for å få den løs.

Kranen har i natt stått i normal stilling på land, og vil i dag fraktes videre til verksted for å se om det er mulig å reparere den.

En dyr kranvelt

— Grovt anslått kan det dreie seg om utgifter på seks-sju millioner kroner etter ulykken, sier Svein Kilberg fra Gjensidige Forsikring.

Hvordan fordelingen til slutt blir av utgiftene, regner han med blir advokatmat. Mulig uaktsomhet fra kranføreren (56) er blant det som vil bli vurdert i etterkant.I går fulgte Kilberg nøye med i planleggingen og gjennomføringen av kranheisingen i Korsvik.

Bjarne Roland har ansvaret for den kompliserte bergingsaksjonen.

— Det viktigste arbeidet på et slikt oppdrag, er det som gjøres i forkant. Selve riggingen og kalkuleringen av risikomomenter, er svært viktig. Her må det for eksempel nøye vurderes hvor spennet er i den veltede kranen, sier Roland.

- Ikke stress

— Sikkerheten er i fokus. Her skal det ikke være noe stress, men skje i sikre former, understreket Roland overfor Fædrelandsvennen fredag formiddag.

Den delen av den 65 tonn tunge kranen som ligger veltet på bryggekanten, ble 16. mai sikret med et 15 tonn tungt lodd. Det var fare for at den kunne rase ned i sjøen hvor det er 6,5 meter dypt inne ved bryggekanten.

I dag ble det kuttet og skåret i master, tau, waiere og andre ting som kunne hindret et fritt løft.

To store kraner, på 200 og 160 tonn, ble kjørt på plass. Flåter ble plassert under masten før den ytterste delen av den 45 meter lange masten ble skåret av. Det var den delen som stod opp mot fjellveggen på motsatt side av bryggen.

Dermed ligger kranen fritt til å bli løftet så smye opp fra vannet at den kunne svinges sideveis inn på bryggen.

Skute midre skadet

Dykkere har undersøkt båtene, og Colin Archer-skøyta skal ikke være så mye skadet som tidlige re fryktet. Det har dykkere opplyst til bergingsledelsen. Skuta ble holdt under vann av tyngden fra kranarmen.

— Det er jo gledelig opp i det hele, sier bergingsleder Bjarne Roland.