AGDER: — Dette går ut over elevene. Lærerne har ikke lengre tid til å se det enkelte barn, sier Åse Løvdal som leder Utdanningsforbundet i Vest-Agder.

Nye tall viser at politikernes prat om å satse på skolen ikke har ført til flere lærere og bedre tid til hver elev. Tvert imot.

Mange kommuner på Agder har kuttet antall lærerstillinger, til tross for at elevkullene har økt. I tillegg har elevene i småskolen de siste årene fått flere undervisningstimer.

I Kristiansand er bildet svært tydelig:

I skoleåret 2000/2001 var det 9749 elever i grunnskolen. I år er det 10.366. På de samme seks årene har antall lærerårsverk gått ned fra 812 til 772. Samtidig har det blitt stadig flere elever i hver gruppe (klasse). I år er det 19 elever i hver gruppe, mens det var 16 i 2000/2001. INGEN NYE LØFTER.

  • Dette overrasker meg. Jeg har fått tall som viser at vi var på rett vei, sier Høyres ordførerkandidat Per Sigurd Sørensen, som sitter i Kristiansands oppvekststyre.

Høyre har lagt stor vekt på skole i valgkampen, og partiledelsen har lansert slagordet «Forelska i lærer'n».

— Hvert år har jo administrasjonen foreslått betydelige kutt i skolen i Kristiansand. Gjennom bystyret har vi fått rettet opp en del. Men vi må bare erkjenne at vi ikke har nådd langt nok, sier Sørensen.

Han vil imidlertid ikke gi noen konkrete løfter:

— For oss er det viktig å opprettholde den nødvendige lærertettheten for å gi elevene tilpasset opplæring. Men jeg vil ikke tallfeste noe, sier han.

Det vil heller ikke Aps ordførerkandidat Mette Gundersen.

— I Kristiansand har det nok gått mange penger til nye skolebygg de siste årene. Men det er klart at disse tallene harmonerer dårlig med alle planene om flere timer i skolen fremover.

— Hva vil du gjøre hvis du får makt?

— Jeg er så absolutt på vakt i lys av disse tallene. Men jeg vil ikke låse meg fast til noen prislapp, sier Gundersen.

- IKKE GREIT.

Skoledirektør Marie Føreland sier at skolene har fått flere nye assistenter de siste årene, og at dette ikke reflekteres i lærertallene. Hun viser også til at lærerne i løpet av denne perioden har fått økt undervisningstid med en time i uka.

— Men det betyr ikke at jeg synes det er greit med færre lærere, sier hun.