LILLESAND: — Jeg angrer ikke. Jeg visste det ville bli oppstuss omkring saken og meg som person, men mitt fokus har vært, og er fremdeles, at det er et samfunnsansvar å si ifra om lovbrudd. At det skal være så veldig mye mer kontroversielt å si ifra om brudd på boplikten enn for eksempel å tipse om fyllekjøring, har jeg vanskelig for å forstå. Et lovbrudd er et lovbrudd, sier Svenny Karlson.

MÅTTE SKJERME SEG.

Etter at Karlson sto fram i Fædrelandsvennen i forrige uke som «tysteren på Ågerøya», har det haglet reaksjoner over den prinsippfaste kvinnen - både i debatter på internett, på telefon og direkte kommentarer til henne. Til slutt måtte hun skjerme seg selv:

— Det ble til slutt for mange usakligheter. For eksempel var det en som uttalte at jeg burde deporteres til Cuba. Noen tror også at jeg er ei gammel bondetuppe som ikke har annet å ta meg til enn å luske i vinduene. Men de som er sintest på meg nå, er de som har en egeninteresse i at dette aldri skulle kommet fram i offentlighetens søkelys - det vil si de som bryter boplikten eller bidrar til å uthule den. Men for all del, jeg har fått mange positive tilbakemeldinger også, hvor folk oppfordrer meg til å stå på videre. Og det har jeg tenkt å gjøre, sier hun.

PROVOSERT AV MÆLE.

Hun provoseres av Ola Mæles uttalelser i forrige uke om at han ikke ser noen grunn til å oppfylle boplikten på eiendommen sin på Ågerøya, så lenge kommunen ikke leverer infrastruktur og andre offentlige tjenester til øya.

— Poenget er at hadde det ikke vært for boplikten, hadde Ågerøya og mange andre steder i Lillesand, for eksempel Kokkenes, vært invadert av rikfolk som Mæle. Folk som kun er på jakt etter sitt private ferieparadis. Like før boplikten ble innført i 1985 var innbyggertallet på Ågerøya nede i 15-16 stykker. Nå er vi faktisk oppe i rundt 40. En slik befolkningsvekst hadde ikke skjedd uten boplikten, mener Karlson.

FORTSETTER KAMPEN

. At kommunen selv sier de er avhengige av tystere for å kunne håndheve sitt eget reglement, synes hun, på lik linje med flertallet av politikerne i Lillesand, er tragisk. Nå setter hun sin lit til at politikerne snarest finner et kontrollsystem som kommunen selv kan bruke, slik at privatpersoner skal slippe den belastningen det er å være angivere.

— Det burde være en selvfølge at kommunen setter av ressurser til å følge opp sine egne vedtak, om de mener noe med det de har vedtatt. Jeg fortsetter imidlertid min kamp mot boplikt-bryterne. Og husk at det er ikke naboene mine jeg «tyster» på. Det er faktisk folk som bor i Oslo. Hadde de vært naboene mine, så hadde jo ikke dette vært noen sak, sier hun.

LES PÅ MANDAG: Professor sier boplikten er mislykket