KRISTIANSAND: Første lørdag etter påske er tradisjonelt den dagen det selges flest sykler her til lands. Over halvparten av alle sykler som selges i løpet av ett år, selges mellom påske og 17. mai. Parallelt sees en markant økning i tallet sykkeltyverier.

Bruk lås Mens Sunnmøre har den største økningen på 44,4 prosent i sykkeltyverier fra 2005 til 2006, har agderfylkene den største tilbakegangen på 10,8 prosent. Til tross for denne tilbakegangen, blir syklistene oppfordret til å bruke lås.

— Nedgangen i tyverier de senere år har gjort mange syklister mindre forsiktige. Men det er naivt å kjøpe sykkel uten samtidig å investere i minst èn forsikringsgodkjent sykkellås og sørge for registrering i Falck sykkelregister, sier Heidi Tofterå Slettemoen, pressetalskvinne i Vesta Forsikring, i en pressemelding.

Det er anslått at registrering i sykkelregisteret og bruk av FG-godkjent sykkellås kan halvere risikoen for sykkeltyveri.

Redusert erstatning - Hvem som helst kan kontrollere en sykkel på sykkelregisterets internettsider og finne ut om den er stjålet. En registrert sykkel er langt vanskeligere å omsette, og sjansen er større for at du får den igjen om uhellet er ute, sier Lars Nordberg, informasjonsansvarlig i Falck Registertjenester, i pressemeldingen.

Forsikringsselskapene gir redusert egenandel ved erstatning av sykler som er registrert i Falck sykkelregister, som ble opprettet av Finansnæringens hovedorganisasjon i 1993. Slettemoen ber alle ta sine forholdsregler, og her er et knippe gode råd å følge.

  • Lås sykkelramme og bakhjul til en stolpe, sykkelstativ eller lignende

  • Bruk en ekstra lås til å låse forhjulet

  • Registrer sykkelen i Falck sykkelregister

  • Bruk sykkellåser som er forsikringsgodkjent (FG-godkjent)

  • Ikke la sykkelen stå ute om natten