MANDAL: — En slik mine i en bil kan lett blåse bort et kvartal i kvadraturen, sier Raymond Trones i Sjøforsvarets minedykkerkommando.

Han og fire kollegaer fjernet i løpet av torsdag og fredag fem synkeminer fra det tyske krigsskipet KNM «Kjell», som ligger på havbunnen like utenfor Skjernøy. Hver av dem inneholdt 136 kilo med sprengstoff. Frykten for nysgjerrige hobbydykkere gjorde at politiet meldte fra til Forsvaret.

— Det er viktig at dykkere ikke piller borti eksplosiver de finner på havbunnen, sier fenrik Vidar Brune i minedykkerkommandoen.

AND I LUFTEN. Minedykkerne ventet til fiskebåtene i området var på trygg avstand, før de sprengte i luften tre miner ved hjelp av tre kilo dynamitt. Vannsøylen sto flere titalls meter opp i luften og igjen lå kun et par døde fisker flytende på rygg.

— Det gikk vist med en and også, ropes det fra resten av kompaniet på land.

Minedykkerne forklarer at de tar så mye hensyn som de kan. Den tyske båten, som ble senket i 1944, ligger på 50 meters dyp.

— Vi dro minene inn til land og detonerte dem på ti meters dyp. Det er for at vraket ikke skal bli ødelagt og fordi det gjør mindre skade for livet i sjøen, sier Brune.

Synkeminene ble gravd frem fra havbunnen og hevet med en luftballong.

TUSENVIS.

Hittil i år har Sjøforsvaret fjernet over 10.000 bomber og granater, som er rester fra andre verdenskrig, skriver Aftenposten. Udetonerte eksplosiver utgjør en risiko både for hobbydykkere og forsvaret.

— Så lenge de får ligge i ro, utgjør de ingen trussel, men å flytte på dem kan være farlig. Det er alltid en risiko ved slike oppdrag, sier Brune.

Politiet hyrte inn Sjøforsvaret etter artikler i Fædrelandsvennen om vraket og etter tilbakemelding fra hobbydykkere om minene.

— Vi ønsker ikke at nysgjerrige dykkere skal rote borti sprengstoff. Egentlig er det ikke lov å fjerne noe som helst fra vrak i sjøen, men akkurat det er vanskelig å kontrollere, sier politibetjent Erling Olav Egge ved Mandal politistasjon.

Tekst: Tore Sevheim

tore.sevheim@fvn.no - 38 27 17 44