KRISTIANSAND: Pollenallergikere bør begynne med nesespray 7 til 10 dager før forventet pollenutbrudd. Piller må de ta tre til fire dager før.

— Det er veldig viktig å holde nesa åpen så de kan puste med den om natten. Nesespray må de bruke hver dag gjennom hele sesongen, ikke bare når det er mye pollen i lufta. For det tar fire til fem dager før nesesprayen begynner å virke. Om folk bare bruker nesespray én dag, har de ikke glede av den, sier Steinsvåg.

— Allergipiller alene virker dårlig mot nesetetthet, så de løser ikke det største problemet, sier han.

På grunn av at konserveringsmidler kan ødelegge flimmerhårene i nesen, anbefaler Steinsvåg folk å bruke den eneste sprayen på markedet uten konserveringsmiddel: Rhinocort.

Steinsvåg anbefaler også saltvannsskylling av nesen og øynene for å fjerne pollen, sekret og betennelse.

De som har mye øyeplager kan med fordel bruke øyedråper. De virker fort, og kan i større grad enn allergitablettene og nesesprayen tas ved behov. Det er viktig å bruke solbriller for å beskytte øynene når pollenspredningen er stor. Det er også lurt å forsøke å unngå å klø seg i øynene. Dette forverrer plagene.

For dem som har store plager og ikke har tilfredsstillende effekt av symptomdempende allergitabletter, nesespray og øyedråper, er allergivaksinasjon et alternativ. De kan be fastlegen om å bli henvist til øre-nese-halsavdelingen på sykehuset for vurdering av vaksine.