KRISTIANSAND: — Vi er nødt til å gjøre noe. Ellers blir snart Markens i vår by som Karl Johan i Oslo. Det må vi for enhver pris unngå, sier Tor Sigbjørn Utsogn til Fædrelandsvennen.

Det Frps ordførerkandidat vil gjøre, er å be bystyret og Politidirektoratet endre politivedtektene i kommunen slik at det lokalt vil være mulig å forby tigging.

I fjor sommer og i vår var rumenske trekkspillere strategisk plassert i og rundt Kristiansand med plastkrus og pappesker.

Klirrende kopper

  • Denne sommeren er formen endret. Mannlige trekkspillene er erstattet av stort sett kvinner med klirrende kopper og bønnfallende blikk, opplyser Utsogn.

— Hva er neste trekk dersom bystyret ikke samler seg om forbud?

— Da gjenstår bare dette ene: Å oppfordre folk til ikke å gi penger til utenlandske tiggere.

Tor Sigbjørn Utsogn mener tiggingen utøves av slaver for organisert mafiakriminalitet.

— Jeg kan jo ikke bevise at det er sånn tiggerne i Kristiansand opererer. Men opprullinger av lignende virksomheter i Europa viser sammenhenger med kriminelle nett som også omfatter menneskesmugling og prostitusjon. Det er god grunn til å anta at kyniske bakmenn også står bak tiggingen vi ser rundt oss.

— Utelukker du tanken på at dette rett og slett kan være fattige familiers levebrød?

- Må vekk

  • Det kan jo ikke utelukkes. Men personlig tror jeg ikke et sekund på at dette handler om fattige familiers desperate behov. Uansett må de vekk fra gatene våre. Det økende antallet tiggere forslummer byen vår, mener Tor Sigbjørn Utsogn, og legger til:

— Organisert kriminalitet er noe vi må bekjempe, ikke støtte.

Dette er Utsogns forslag til ny tekst i politivedtekten:

«På eller i umiddelbar nærhet av offentlig sted må ingen bedrive tigging, tvangssalg eller salg som på en aggressiv eller sjenerende måte forstyrrer den alminnelige ro, orden eller ferdsel.»