KRISTIANSAND: I år har 242 takket ja til ingeniørstudiet ved Høgskolen i Agder i Grimstad, viser tall fra Samordna opptak. Det er 60 flere enn i fjor. Likevel er 68 av 310 studieplassene ledige.

— Totalt sett er det ikke så mange studenter som vi hadde ønsket, men det er en positiv utvikling, sier lederen av studieadministrasjonen Inger Johanne Johnsen, ved HiA i Grimstad.

Etter første opptak via Samordna opptak er det fortsatt ledige plasser ved alle studiene i Grimstad.

  • Men det vil skje endringer fram til 1. september, da det ikke er flere opptak igjen, sier Johnsen.

Mindre data

Færrest studenter er det på ingeniør maskin, der kun to personer har takket ja til plassen. Flest ledige plasser er det på dataingeniør, hvor kun 12 har takket ja og det er 38 ledige plasser.

— Vi ser en tendens til at flere velger bort datafag til fordel for mer tradisjonelle ingeniørfag, sier administrasjonslederen.

Til tross for at flere har takket ja, er det mange som faller av lasset underveis i studiet.

— I 2003 var det 280 som begynte på ingeniørstudiet i Grimstad. Tre år senere ble bare 140 studenter uteksaminert, sier leder for studentorganisasjonen i Grimstad Kenneth Sørensen.

Han mener at de siste årenes jakt på studenter har lokket studenter som ikke er klare for et så krevende studium.

— De endret navnet på byggingeniør til byggdesign. Det har vært en gimmick fra ledelsen. Jeg tror derfor det er mange som ikke er klar over hvor krevende fag de begynner på, mener Sørensen.

- Hyggelige tall

Ledelsen ved HiA i Grimstad håper tallene fra Samordna opptak er starten på en positiv trend etter mange år med nedgang i søkertallene.

  • Det var hyggelige tall. Dette henger nok sammen med at søkertallet går opp når det er ledige stillinger for ingeniører, sier dekanus ved fakultetet for teknologi ved HiA i Grimstad, Morten Tveitereid.

Flere studenter gir mer penger i statsstøtte. Det gleder rektor ved HiA, Ernst Håkon Jahr.

— Fakultetet har hatt en vanskelig periode, og dette gir en positiv økonomisk virkning, sier Jahr.

— Vi håper den negative trenden til HiA i Grimstad nå er snudd. Vi får håpe det blir enda bedre til neste år og at vi snart får full dekning på studiene, legger Jahr til.

Behov for ingeniører

De som har takket ja til ingeniørstudiet i Grimstad, har en lys fremtid på arbeidsmarkedet. En undersøkelse gjort av Norsk ingeniørorganisasjon (NITO) viser at behovet for ingeniører er økende på grunn av høykonjunkturen i norsk økonomi.

— Sørlandet og Vestlandet skiller seg ut med størst behov for ingeniører de tre neste årene. Den ene grunnen er positive konjunkturer, men den andre er at det utdannes færre ingeniører enn det antallet som pensjonerer seg, sier informasjonssjef Arve Christensen i NITO.