— Jeg kjenner bare sakens realiteter fra media, men det er all grunn til å tro at Politiets sikkerhetstjeneste og Justisdepartementet har et godt grunnlag for sine beslutninger. Trolig har myndighetene tenkt seg veldig godt om før de konkluderte med utvisning, sier Stormark til Fædrelandsvennen.

Fredag ble det kjent at en professor med statsborgerskap i et europeisk land, samt en stipendiat fra Kina er utvist fra Norge. De to har forsket på vindmøller ved UiA.

Kritisk til UiA

Direktøren ved UiA bekrefter at PST har vært spesielt opptatt av professorens arbeid med teoretiske modeller rundt styring og bevegelse av supersoniske raketter. Duoens kontakter med et kinesisk universitet står også sentralt. Dette universitetet skal ha tette bånd til forsvaret i Kina.

Stormark mener UIA-ledelsen virker noe naiv og lite opptatt av hvordan informasjon kan misbrukes og komme på avveie i vår moderne verden når de nærmest avviser at noe galt er skjedd.

Les også:

Journalist Kjetil Stormark, som har inngående kjennskap til norsk overvåkingstjeneste, tror ikke norske myndigheter utvises forskere fra landet, uten en veldig god grunn.

Han minner om at Kina er en av verdens mest aggressive nasjoner på industrispionasje og teknologispionasje.

— Har vurdert nøye

— Men hvordan begrunner du at du tror mest på norske myndigheter?

— Vi vet at Kina driver med spionasje. Dessuten har utvisninger en kraftig nedside. En så dramatisk beslutning kan skape store utenrikspolitiske komplikasjoner, mye bråk og skade forhold mellom Norge og andre land. Det er derfor all grunn til å tro at norske myndigheter vurderer grunnlaget meget nøye før de går til et så alvorlig skritt som å utvise forskere, sier Stormark.

— Naturligvis kan dette være en ren Kafka-profsess og utslag av paranoia fra norske myndigheter, men omstendighetene rundt sannsynliggjør at det ikke er det, legger han til.Stormark minner om at det i denne saken også er snakk om kulturkollisjon. På den ene siden har man forskningsverdenen med sitt syn på offentliggjøring av forskningsresultater, på den andre sikkerhetstjenesten som er opptatt av at informasjon ikke må på avveie.

Naturlig å skjule

— Hva tenker du om at forsvarerne sier de ikke får innsyn i anklagene som er rettet mot de to UiA-ansatte.

— Det er helt naturlig. Norske myndigheter ønsker ikke å vise Kina eller andre makter hva de vet og hva de følger med på. Hvis myndighetene mener forskerne har flere rapporteringsveier, er det ikke naturlig å gi dem informasjon om mer enn nødvendig, sier Stormark.