Rasha Abdallah fra LO Vest-Agder var hovedappelant. Foto: Magnus Nødland Skogedal

— Kvinner fortjener faste, hele stillinger og likelønn. LO ønsker at kvinner og menn skal ha lik rett til å bestemme over sin egen arbeidshverdag. Endringene som regjeringen kommer med vil gi kvinner mindre makt over sin arbeidstid og arbeidshverdag, sa hovedappellant Rasha Abdallah fra LO Vest-Agder, til stor applaus fra de fremmøtte.

De foreslåtte endringene har fått flere til å reagere, og misnøyen har blant annet blitt markert med politisk streik.

Under angrep

— Arbeid og inntekt er kjernen i kvinnekampen, og det er alvorlig når dette blir angrepet. Det er en viktig forutsetning for kvinner å kunne klare seg selv, sier Abdallah til Fædrelandsvennen.

Norges første internasjonale kvinnedag ble feiret for første gang i 1915, så årets markering er også et 100-årsjubileum.

- Burde det ta såpass lang tid å komme dit vi er i dag?

Det ble lagt ned blomster ved statuen av Camilla Collett. Foto: Magnus Nødland Skogedal

— Det burde det absolutt ikke. Likestilling gir vekst og utvikling, så det er gode argumenter for hvorfor det ikke burde ta så lang tid, sier Abdallah.8. mars ble i Kristiansand markert med appeller, tog og nedlegging av blomster ved statuen av Camilla Collett. Litt over 200 personer møtte opp.

— Vi har kommet langt med likestillingen her i Norge, og nå er det på tide å forsvare det vi har oppnådd. Mye av det er nå under angrep, blant annet med de foreslåtte endringene i arbeidsmiljøloven, sier Lisbeth Reed, medlem i 8. mars-komiteen.

Klokken 13.30 startet markeringen på Øvre torv, og rundt en halvtime senere gikk toget sin rundgang i sentrum. Blant de som deltok varAps ordførerkandidat Mette Gundersen.

— Det tar tid å endre på likestillingen i landet, og spesielt i denne landsdelen. Vi kommer dårlig ut hvert år på likestillingsmålinger, og det må jobbes for å endre på dette, sier hun.

100 nye år?

- Hvor langt tror du kampen for likestilling vil ha kommet om 100 år?

— Jeg håper vi har kommet mye lengre enn der vi er nå, men vi vil nok fortsatt markere denne dagen, sier Oskar Nicolaisen, som bar fane i toget.

— Det er viktig å forsvare kvinners rettigheter, slik at de ikke brytes ned. Det er alltid noen krefter som jobber imot, sier han.

Kasper Espeland, leder for Rødt Kristiansand, hadde også møtt opp med fane i toget.

— 8. mars er fortsatt en viktig dag. Kjønnsdelingen i arbeidslivet er et stort problem, og forslaget til den nye arbeidsmiljøloven vil gjøre det verre, sier han.

Dagen blir også markert på Sørlandets Kunstmuseum, i rådhuset og med en fest på Aladdin søndag kveld.