— Jeg har bare sett på bilder av hodeskallen, som viser at tennene er veldig lite slitt. Visdomstannen ser heller ikke ut til å ha grodd helt ut. Derfor kan jeg anslå at alderen på mennesket er rundt 20 år, sier den pensjonerte osteoarkeologen Berit Sellevold.

Hodeskallen ble funnet søndag av en familie på båttur i Lundeelva. Sellevold, som er spesialist på menneskebein, mener at den godt bevarte hodeskallen kan ha tilhørt ei jente.

En tann er sendt til Florida for å fastsette hodeskallens alder. Resultatene er klare i slutten av måneden. Foto: Ghattas Jeries Sayej

— Skallen er spinkel, og pannepartiet ser glatt ut. Kantene i øyehulene er også skarpe, og alt indikerer at dette er skallen til en kvinne, sier hun.Sellevold poengterer at hun fortsatt ikke har holdt skallen i egne hender, og er forsiktig med å slå fast fakta.

— Å fastslå riktig kjønn blir enklere når man kjenner til dateringen. Da ser vi blant annet på trekk som var typiske for kjønnene i den gitte tidsepoken, sier hun.

Flere kvinner

Arkeolog Ghattas Sayej ved Fylkeskonservatoren i Vest-Agder synes forskerens foreløpige analyser er interessante.

— Dette gir oss nye, spennende spørsmål, for svært mange av funnene langs kysten er av kvinner. Hvorfor finner vi bare kvinner, og hvor er da mennene begravet? spør han.

At kvinnene dominerer i funnene kan også være tilfeldig, og i morgen vil Norsk maritimt museum sende dykkere til Lundeelva for å lete etter flere levninger.

— Det blir som en slags åstedsgranskning, der vi skal sjekke om det kan ligge flere kulturminner i elva og dokumentere hvordan det ser ut, sier arkeolog ved Pål Nymoen ved museet.

Arkeologene vil ta med seg biter fra elva til analyse i Oslo.

— Vi skal ta ut prøver som kan fortelle oss mer om det dreier seg om et enkeltfunn, eller om det kan ligge flere levninger i leiren, sier han.

Han sier at det i 1910 ble funnet levninger av ei jente i samme elva. Denne ble datert til tidlig steinalder.

- Som å vinne i Lotto

En tann fra hodeskallen skal om få uker gi svar på hvor lenge den har lagt i leiren under Lundeelva. Kraniet til steinalderkvinnen Sol, som ble funnet i Søgne i 1994, ble den gang datert til å være 8600 år gammel. Arkeolog og konservator Sayej krysser fingrene for at også søndagens funn er like gammelt.

— Det ville vært som å vinne i Lotto dersom skallen viser seg å være rundt 9000 år gammel. Det gir oss mer dokumentasjon og beviser på at havområdet har vært slik vi tror, og et bilde på hvordan landhevningene har beveget seg i eldre steinalder, sier han.

Og Sellevold deler Sayejs begeistring.

— Dette er kildematerialet til vår historie. Levekår og diett setter spor i skjelettet, og analyser av disse kan fortelle oss mye om hvordan forfedrene våre levde. Når vi ikke har noen skriftlige kilder er dette de eneste kildene vi har, sier hun.

Elva ble nylig mudret, noe som vil si at skallen fram til nå har lagt under store mengder leire.

— De som gjorde arbeidet i elva har gravet dypt i tettpakket leire. Det tyder på at skallen har lagt der i mange, mange år. Jeg har tro på at også den stammer fra eldre steinalder, sier Sayej.