Petter N. Toldnæs i Venstre

— Etter fredagens høring i Stortinget, er det helt på det rene at signalene fra justisministeren til politiet ikke har nådd fram. Det er grunnen til at det er sendt ut mange lengeværende asylbarn. Det er hevet over enhver tvil at det er begått en systemfeil. Og de feilene skal ikke få følger for enkeltmennesker.

Petter N. Toldnæs i Venstre

Det sier Agder Venstres Petter N. Toldnæs etter at han lørdag formiddag var i kontakt med Venstres ledelse.— Regjeringen har en ryddejobb å gjøre. Venstre vil kreve at barna og deres familier får komme hjem igjen, i de sakene det er begått feil.

Ville ikke hatt betydning

I Stortinget fredag sa sjefen for Politiets utlendingsenhet Kristin Kvigne:

- Uansett hva som hadde stått i det disponeringsskrivet, hadde de samme personene blitt sendt ut i 2014, sa Kristin Kvigne.

Hun mente en lov eller forskrift om å skjerme de lengeværende asylbarna var det eneste som kunne hatt noen praktisk effekt.

Årsaken var i følge Kvigne at det har vært så vanskelig å finne mange nok som kunne sendes ut, at politiet har måttet ta de som har vært tilgjengelige - lengeværende eller ikke, skriverBergens Tidende lørdag.

Ifølge avisen førte uttalelsene i Stortinget fredag til at justisministeren måtte endre en kronikk han hadde levert til Bergens Tidende før høringen, og som står på trykk lørdag.

Opprinnelig hadde han skrevet: «PU var med andre ord kjent med den endrede prioriteringen og sier selv at de la den til grunn i sitt arbeid».

Dette endret justisministeren til: «PU burde med andre ord vært kjent med den endrede prioriteringen».

Høyeste prioritet

Venstre i Agder gjør det klart at partiet krever en omgjøring av vedtaket om utsendelse av Lillesands-jenta Shaimaa Yusuf (10) og familien hennes til Jemen.

— Justisminister Anundsen har demonstrert for all verden at han ikke har kontroll over politiet eller informasjonen som tilflyter hans departement. Det er tindrende klart at departementet har gjort feil, og at familien ikke ville blitt sendt til skrekkveldet Jemen om Anundsen hadde kontroll. Defor krever vi at familien skal hjem igjen.

— Enkeltskjebnene i denne saken må ha høyest prioritet. Venstre vil kreve at hver enkelt sak gås nøye gjennom. Viser det seg at noen er sendt ut på grunn av en systemfeil, så må det ryddes opp, sier Toldnæs.

Avviser omgjøring

Fredag sa statsminister Erna Solberg til Fædrelandsvennen, mens justisministeren ble utspurt i Stortinget, at det ikke var noen grunn til å skulle omgjøre noen av vedtakene.

— Vi er ikke på linje med det Erna Solberg uttalte i går. Fra Venstre er det et krav at barna som er uskyldig rammet av systemfeil hentes hjem igjen.- Og hvis statsministeren står på sitt nei?

— Dette er et sentralt punkt i samarbeidsavtalen mellom regjeringspartiene, Kristelig Folkeparti og Venstre. At avtalen holdes er grunnleggende for det videre samarbeidet. Denne saken betyr svært mye for oss. Da må det ryddes, sier Toldnæs.

Dette er avtalen mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF

Varig ordning som sikrer sterkere vektlegging av barns situasjon

Barns tilknytning til Norge gjennom flere års botid i Norge skalklargjøres gjennom en regelendring som gjør atutlendingsmyndighetene i større grad vektlegger hensynet til hvasom er barnefaglig forsvarlig. Forutsetningen er at foreldrene somhovedregel har medvirket til å avklare sin identitet og bidratt tilå muliggjøre retur, men at retur ikke har vært mulig.

Engangsløsning for langtidsboende barn og deres familier fra landmed returavtale

Definisjon av tid: Utgangspunktet for tidsregningener når søknaden om oppholdførste gang ble levert for barnet ellernår barnet ble født. Hvis det er dokumentert at barnet i periodenhar opphold seg i utlandet, skal denne tiden trekkes fra.

Hvor borbarnet/familien: Vilkåret er at barnet bor i mottak eller på annenmåte kan dokumentere opphold i Norge.

Status: Engangsløsningengjelder de som ikke har en tillatelse, ved at de har fått etendelig avslag, og de som ikke har en ferdigbehandlet sak på engitt dato.

Engangsløsningen gjelder barn og deres familie (foreldreog enslige søsken under 18 år som oppholder seg sammen med barnet)hvor det er mer enn tre år siden søknad om asyl.

Forutsetningen erat foreldrene som hovedregel medvirker til å avklare sin identitet.De må komme fra land med returavtale og søknaden må være registrertfør returavtalen trådte i kraft.