Psykiaterne Gunnar Johannessen og Magne Tauler har konkludert med at tiltalte ikke var psykotisk på gjerningstidspunktet og heller ikke på tidspunktet for undersøkelsen.

Men det er bare Tauler som følger saken.

— Begge sakkyndige må være tilstede, sa forsvarer Henrik Bliksrud i retten torsdag.

Særlig skjerpende omstendigheter

Hans klient, en 48-åring fra Kristiansand, er tiltalt for drapsforsøk under særlig skjerpende omstendigheter på sin ekskone (48).

Forsvareren minner om at psykiaterne har vurdert tiltalte på bakgrunn av sakens dokumenter og samtaler med ham.

— Men selve observasjonen er ikke avsluttet før etter endt bevisførsel, sa Bliksrud.

Avgjørende for rettssikkerhet

Han mener det er avgjørende for rettsikkerheten at begge de sakkyndige er tilstede i retten.

— I vår sak står vi overfor en mann som har over 20 innleggelser, frivillge og ufrivillige, i psykiatrien, sa Bliksrud.

— Vi står overfor en sak med utpregede tilregnelighetsmessige spørsmål, sa forsvareren.

Årsaken til at psykiater Gunnar Johannessen ikke møter er at han var opptatt med en annen sak på det tidspuktet saken ble berammet.

Motsetter seg utsettelse

Aktor, statsadvokat Dennis Danielsen, motsetter seg at saken utsettes. Han mener den sakkyndige erklæringen er tydelig nok.

— Jeg er enig med forsvarer i at spørsmålet om tilregnelighet er sentralt i denne saken. Da møter normalt to sakkyndige. Men slik saken er opplyst til nå, har det ikke vært noe sentralt tema om tiltalte er tilregnelig eller ikke. Slik jeg oppfatter det, har han ikke påberopt seg utilregnelighet som grunnlag for frifinnelse, sa Danielsen i retten.

Tiltalte har ikke erkjent straffskyld.

Retten, ledet av dommer Knut Otterbech, har nå besluttet å ikke utsette saken. Dommeren viser til at retten kan omgjøre sin beslutning underveis.

— De viktigste er at den sakkyndige rapporten som er avgitt ikke beskriver noe tvil, sier dommeren.

Kastet seg i vann

Ifølge tiltalen skal 48-åringen rundt klokka 07 om morgenen 31. juli ha forsøkt å ta livet av ekskona. Han skal ha helt bensin over henne og ut i soverommet og tent på med en lighter.

Dette skjedde på familiehytta på Matkroni i Evje og Hornnes. Deres to mindreårige døtre så hele eller deler av det angivelige drapsforsøket.

48-åringen er også tiltalt for å ha startet brannen som lett kunne ha tatt livet av ekskona og barna, dersom de ikke hadde kommet seg ut av hytta i tide. Den 48 år gamle kvinnen reddet livet ved å kaste seg i et vann like ved.

Ekskona og den eldste datteren følger saken i retten.