— Ungdommene som går her ønsker at klubben kunne vært åpen hver dag. I stedet har kommunen kuttet tilbudet ned til fem timer i uka. Det er fortvilende, sier Benjamin Unander Gusfre (15) og Markus Fjeldskaar (16), to av ungdommene mellom 13-17 år som jevnlig bruker Huset i Lillesand.

Etter kuttene skrev ungdommene protestbrev til ordfører i Lillesand, Arne Thomassen. Foto: Lillesand kommune

Gusfre er nestleder i klubbens brukerstyre. Han anslår at 20-30 ungdommer bruker tilbudet jevnlig. Enkelte ganger kan opp mot 100 ungdommer komme på klubben.

Møteplass

Cafe Huset blir driftet av kommunen og hadde tidligere åpent 14 timer i uka, med faste mandager, onsdager og annenhver fredag. Ungdommene sier at de brukte tilbudet som en møteplass etter skoletid. Der kunne de gjøre lekser, pugge til prøver, kjøpe mat og spille spill.

I vår ble Husets tilbud mer enn halvert da kommunens politikere kuttet i budsjettet. Fra 1. mai har dørene vært åpne kun fem timer i uka. Samtidig fikk også kommunens andre ungdomsklubb, Grasroda i Høvåg, innskrenket åpningstidene.

Gusfre og Fjeldskaar er fortvilet over å ha mistet tilbudet og har sendt protestbrev til ordføreren.

— Hva kan skje hvis ungdom henger i byen i ung alder? De kan bli tilbudt røyk og andre ting som kan være uheldig for dem. På Huset er det ikke lov til å røyke, hverken inne eller utenfor. Faren er da mindre for å begynne å røyke og ungdommen holder seg også unna andre skumle ting, skrev ungdommene i brevet.

Lillesands ordfører, Arne Thomassen, innrømmer at kuttene er en politisk hodepine.

Saken er veldig uheldig og jeg er oppriktig lei meg.

— Saken er veldig uheldig og jeg er oppriktig lei meg. Vi opplever en økonomisk vanskelig tid i kommunen som har gitt kutt i alle etater. Det finnes ikke midler nå midt i året, men jeg vil gjøre alt jeg kan for å finne midler til ungdomsklubben i neste budsjettbehandling, sier Thomassen.

Oppriktig lei seg

Ordføreren mener likevel ungdomstilbudet i kommunen er bra.- Det totale tilbudet til ungdom er ganske bra. Vi har blant annet investert 77 millioner i nye idrettsanlegg og svømmehall, sier Thomassen.

Driften av Huset står familiesenteret ved enhet for tverrfaglig helse for.

— Vi mener at kuttene i ungdomsklubben var det valget som smertet minst ut fra de budsjettrammene vi fikk. Det var ikke ønskelig, og ungdommene er lei seg. Tilbudet brukes av mange ungdommer, sier leder Åse Tørring Nicolaisen.

"Huset" som klubben heter blir jevnlig brukt av 20-30 ungdommer i Lillesand. Ved spesielle anledninger har 100 ungdommer møtt opp. Foto: Espen Sand

Men hun mener at kvaliteten på tilbudet er større etter endringen.

— Tidligere hadde vi kun en på vakt i åpningstiden, noe som kunne grense til uforsvarlig. Nå har vi to ansatte på vakt, sier hun og legger til at skal åpningstiden økes, må frivillige voksne hjelpe til.

— Billig tiltak

— Å drive ungdomsklubb er et av de billigste kommunale tiltakene man kan gjøre for ungdom i dag. Det koster rundt 3-400.000 kroner i året, sier Pål Isdahl Solberg, generalsekretær i Ungdom og Fritid.

Han sier fem timer er altfor lite for en by av Lillesands størrelse.

— Jeg blir irritert over kutt i tilbud til barn og unge, for de har ingen stemmerett.