— Jeg har egentlig ikke vært noen stor fan av langrenn, men etter å ha vært her i dag, fikk jeg faktisk både lyst og troen på at jeg kan gå HovdenTour, sier Hanne Smith.

Hun ville ikke settes i samme bås som de to venninnene hun kom sammen med, som er fysisk aktiv to-tre ganger i uka.

— Det var en grunn til at jeg søkte på Sprek-prosjektet, og det var at jeg ønsket å komme gang med trening, forklarer Smith, som ikke var like heldig som Hege Mjåvatn, Kjetil Juva, Cecilie Hodne og Espen Albert som utgjør årets Sprek-kvartett.

- Tendens til å trene for hardt

Men onsdag kveld i Fædrelandsvennens lokaler på Fiskåtangen var myntet på de øvrige 183 søkerne som ikke fikk plass i Sprek-prosjektet. Trenerne Jarle Ausland og Arild Jørgensen kom med nybegynnertips, og understreket særlig nytten av å starte veldig forsiktig. Det satte venninne-trioen pris på.

— Jeg har alltid hatt en tendens til å trene for hardt. Men det beste tipset jeg fikk med meg i dag er at det har stor effekt med helt rolig trening, sier Meike Pollestad.

— Og at det er fullt mulig å få gjort mye med formen på den tiden som gjenstår til HovdenTour, sier Smith – som nå åpner for å gå HovdenTour.

Det var på ingen måte alle av de rundt 40 søkerne som har plan om å gå HovdenTour – men som likevel fikk utbytte av den drøyt to timer lange seansen. Oppmøtet og tilbakemeldingene tyder på at det er stort behov for enkle råd og tips rundt trening og kosthold.

Nyttige tips om fett

— Et av de beste tipsene jeg fikk var at det stor forskjell på hvilken type fett man spiser. Jeg har nok spist for mye av det dårlige fettet, sier Steinar Fredriksen - som møtte opp for å få tips om hvordan han kunne komme i bedre form til Terrengkarusellen.

— Jeg er aktiv der, men det blir ofte mest gåing og tjasing med kompiser. Jeg ønsker å komme i form til å løpe, sier Fredriksen.

— Jeg gikk gjennom Sommerløpet i fjor, men i år har jeg lyst til å løpe både ti kilometeren der og mila i Oslo Maraton. Det var mange nyttige tips i kveld, særlig det om at man ikke trenger å ha blodsmak i munnen, oppsummerte Eva Ottesen.