Kvinner i Arbeiderpartiet reagerer sterkt på Kristiansens handlemåte:

— Fordømmende og fordummende. Undertonen er at de som tar abort, ikke vet hva de gjør eller tenker gjennom det de gjør. Det viser et kvinnesyn. Jeg tror ingen kvinner tar lett på abort-valget. Som varaordfører burde Kristiansen tenke lenger. Han er også varaordførerer for byens kvinner, sier Jannike Arnesen, bystyremedlem for Ap.

Jørgen Kristiansen mener abort er å ta liv. Nå får han kritikk for å ha lagt ut en abortdukke på Facebook. Foto: Kjartan Bjelland

Til bildet på Facebook skrev Kristiansen:"Slik ser et foster 12 uker gammelt foster ut. Det gir i alle fall meg refleksjoner når landet nå står midt i en diskusjon om legers reservasjonsrett".

— Det er et liv

— Vi har ikke vondt av å se hvor langt et foster på 12 uker er kommet i utvikling. For meg gir det refleksjonen "dette er et liv". Jeg sier ikke noe om andres refleksjonsnivå, sier Kristiansen, som sier han er forundret over de rødgrønnes harde retorikk i reservasjonssaken.

— Slik jeg ser det, er abort å ta liv. Mange valg er vanskelige. Vi har voldtekter for eksempel. Men fosteret er et liv. Leger er satt til å redde liv, da synes jeg vi skal respektere de som ikke har samvittighet til å medvirke til abort. Abortdebatt og reservasjonsdebatt er to forskjellige ting, men for meg oppleves det vondt hvis vi ikke kan gi leger rett til å følge sin samvittighet, sier Kristiansen.

Han håper derfor at regjeringen viser større raushet enn det han mener de rødgrønne gjør - og at fastleger som mener abort er å ta liv, skal sikres rett til å følge din samvittighet.

Aps stortingsrepresentant Kari Henriksen, sier Kristiansen må legge ut de bilder han vil. Men hun reagerer sterkt på budskapet hans og dukke-bildet.

- Som om de ikke vet bedre

Aps Kari Henriksen mener Kristiansen fremstiller det som om abort-søkende kvinner ikke reflekterer nok over hva de gjør, og det reagerer hun sterkt på. Foto: Tore André Baardsen

— Det virker som han argumenterer med at kvinnene tar abort fordi de ikke vet bedre, at de ikke reflekterer slik han gjør. Men de vet. Det har de visst så lenge kvinner har født barn. Og det var deres kvaler og konsekvensene av dette, som gjorde at abortloven ble endret. Varaordføreren kunne reflektere mer over deres samvittighet, sier Henriksen.Hun minner om at Kristiansens parti har administrert abortloven i to regjeringsperioder.

— Hvor var samvittigheten da? Eller er det sånn at makt går foran samvittigheten når det gjelder politikk, spør hun.

— Reservasjonssaken handler om hvordan kvinner i sin kanskje mest sårbare situasjon, skal få rett til lovlige helsetjenester. Det er kvinnesak, mer enn abortsak, sier hun

- Burde latt være

Jannike Arnesen i Ap mener Jørgen Kristiansen opptrer fordømmende. Foto: Lars Hoen

Bystyrerepresentant Jannike Arnesen har selv deltatt ved en rekke abortinngrep, som student ved Sørlandet sykehus.— Jeg møtte kvinner som kunne vært mine venninner eller som kunne vært min mor. Bak ligger veldig forskjellige historier. Jeg tror ingen tar lett på abort, og jeg synes Kristiansen skal la være å fremstille det som om kvinner som tar abort ikke har reflektert skikkelig. Han burde latt være dette, sier hun.

Dette er Facebook-meldingen til varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF). Den vekker sterke reaksjoner.