Rundt 35 sykehus i Norge er såkalte traumemottak. Til disse kreves det dokumentert kompetanse på nødkirurgi. Men det er store mangler, viser en undersøkelse NRK har gjort.

Og størst er manglene i Helse Sør-Øst. Over halvpartene av lokalsykehusene har kirurger i traumeteamene uten obligatoriske nødkirurgikurs.

— Det vil alltid være sånn at noen av legene ikke har disse kursene, sier direktør for medisin og helse i Helse Sør-Øst, Alice Beathe Andersgaard til NRK, som gjerne skulle sett at alle teamledere har slike kurs.

Undersøkelsen viser at ved Sørlandet sykehus Kristiansand, oppfyller færre enn halvparten av nødkirurgene, kirurgiske overlegene og anestesilegene kravene til til kompetanse.

De samme tallene gjelder for nødkirurgene og anestesilegene ved Sørlandet sykehus Arendal.

— Det er denne kunnskapen som avgjør om disse pasientene dør eller overlever, sier Bent Åge Rolandsen, leder for traumesenteret på St. Olavs Hospital.

Han sier at en alvorlig skadet pasient ikke vil tåle samme inngrep som man bruker ved operasjoner som er planlagte.

Klinikksjef Geir Bøhler ved kirurgisk klinikk ved Sørlandet sykehus, har tidligere uttalt til Fædrelandsvennen at dette er svært alvorlig.

— Dette er veldig alvorlig, fordi mottak av traumepasienter er en viktig del av vår kjernevirksomhet,sa Bøhler i oktober i fjor.