— Dette er rett og slett katastrofalt. Her har noen sviktet sin samfunnsoppgave. Det er et stort paradoks at en i kraftkommunen Sirdal ikke klarer å få ut tilstrekkelig med strøm til fastboende, næringsliv og fritidsboliger, sier ordfører Jonny Liland.

Nettet i Øvre Sirdal er nå så sprengt at Agder Energi Nett ikke en gang våger å si ja til selv små effektøkninger. Da byggmester Arve Åsemoen søkte om å få koble seg til nettet for å få byggstrøm til en hytte han fører opp ved Gravatn langs fylkesvei 45, fikk han blankt avslag og beskjed om å bruke eget aggregat. Hytten fikk bare løfte om strøm dersom utbygger aksepterte en klausul om at strømmen kunne bli koblet ut når det totale forbruket i området blir for stort. Samme beskjed har gått til andre hytteutbyggere og en person som ønsket å bygge seg enebolig på Sinnes.

— Hvordan skal vi klare å selge hytter når nettselskapet bare tilbyr strøm med forbehold om utkobling. I 2014 vil ikke folk betale millionbeløp for fritidsboliger dersom de risikerer at strømmen blir skrudd av når forbruket er som høyest i utfartshelger og kalde dager, sier Arve Aasemoen.

Venter på Sira-Kvina

— Når hyttebyggingen skjer så fort er det ikke lett å holde tritt. Det er bare å konstatere at vi i Sirdal ikke har klart å henge med i svingene. Her er det også mange store hytter som trekker mye effekt, sier direktør for kommunikasjon Christian Altmann i Agder Energi.

Han sier at de venter på at Sira-Kvina kraftselskap skal ta en investeringsbeslutning som blant annet innebærer bygging av en ny transformator for å få mer strøm fra Tjørhom kraftstasjon inn på nettet.

- Ikke vårt ansvar

Administrerende direktør Gaute Tjørhom i Sira-Kvina kraftselskap sier det ikke er de som har forsinket prosessen.

— Agder Energi Nett har utvilsomt i flere år visst at denne situasjonen ville oppstå. Det er de og ikke vi som har leveringsplikt, sier Gaute Tjørhom.

Han sier at Sira-Kvina kraftselskap lenge har strekt seg langt for å hjelpe Agder Energi Nett, men at det denne gangen dreier seg om investeringer på i alle fall 15 millioner kroner. Den regningen mener han nettselskapet må finne inndekning for selv.

Bortelid og Hovden

For øyeblikket er det bare i Øvre Sirdal at Agder Energi har problemer med å levere nok strøm, men før det for et par år siden ble bygd en ny transformator i Åseral var det tilsvarende utfordringer i «hyttebyen» Bortelid. På Hovden har alle hyttene medført effektproblemer, og da spesielt i høytider og når det samtidig er kaldt. Det gjør seg utslag i blinking i lysnettet og korte strømbrudd hos en del av abonnentene.

1900 nye hytter

Sirdal kommune har i dag mellom 3000 og 4000 fritidsboliger, og kommunen har godkjent ytterligere 1900 hytter. Hytteturisme er en viktig næring for Sirdal.

— Agder Energi Nett har vært høringsinstans ved både regulerings- og kommuneplaner, og de burde derfor være godt forberedt, sier kommunepolitiker Isak Liland.

Lading av elbiler en utfordring

— Mens omfattende hyttebygging i innlandskommuner gir Agder Energi Nett effektutfordringer, kan elbiler om noen år skape samme problemer i urbane strøk.

— Dersom fem naboer i for eksempel i Kristiansand kjøper seg elbiler, vil ikke dagens nett flere steder ha kapasitet til at disse hurtiglades samtidig. Foreløpig er det ikke blitt så mange elbiler på markedet, men nettselskapet må planlegge for fremtiden, sier kommunikasjonsdirektør Christian Altmann i Agder Energi.

I fremtiden kan installering av såkalte smarte strømmålere bidra til å kutte effekttoppene, ved at det innføres ulike strømpriser gjennom døgnet. Dermed kan folk bli motivert til å skru av varmekabler og varmtvannsbereder når de fleste lager middag. Likedan kan det være lurt å lade elbilen om natten når strømprisen er lavest.