MANDAL: Det var ved 21.30-tiden tirsdag 5. april i år at en ung mandalitt kjørte ned i parkeringskjelleren på Amfi Mandal for å spinne og sladde. Gulvdekket i parkeringsanlegget var i ungdomsmiljøet blitt kjent for å være spesielt godt egnet til å spinne på.

Siden det bare sto et par biler parkert sladdet og spant bilføreren flere runder rundt i parkeringsanlegget. Etter hvert utviklet det seg så mye røyk fra svidd gummi at fire brannvarslere ble utløst.

Stakk fra stedet

Synderen kjørte fra stedet før brannvesen og politi ankom. Alle leilighetene i fjerde og femte etasje ble evakuert, mens de fleste butikkene var stengt for kvelden.

Råkjøringen ble filmet av kameraovervåkingen i parkeringshuset, og to dager senere kunne politiet ringe på hjemme hos bilføreren. Konfrontert med at råkjøringen var på video, la han kortene på bordet og innrømmet forholdet.

Det var kameraovervåkingen som avslørte hvem det var som hadde utløst brannalarmen etter å ha svidd gummi i parkeringsanlegget i Amfi Mandal. Foto: Martinsen, Jarle

Flere tilfeller

Senterleder Rune Juliussen sier de i en periode var plaget med ungdommer som «svidde gummi» med bilene sine i parkeringskjelleren, men at det ble slutt på det da det gikk opp for dem at det var installert kameraovervåking.

– Dersom brannalarmen går starter vi rutinemessig evakuering av både kjøpesenter og leilighetene som er i bygget. Unødvendige brannutrykninger belastes ofte huseier, sier han.

Ubetinget fengsel

22-åringen som er bosatt i Mandal, ble i Lister tingrett dømt til 18 dagers ubetinget fengsel. Det var imidlertid ikke råkjøringen alene som gjorde at han havner bak lås og slå. I fjor sommer forklarte han seg falskt i to politiavhør og senere i retten om hvem som hadde kjørt en bil i Lyngdal som han hadde vært passasjer i. Hensikten var å dekke over kameraten som hadde kjørt bilen etter å ha drukket alkohol.

Han er tidligere bøtelagt tre ganger for å fartsoverskridelse, kjøring uten førerkort og bruk av uregistrert kjøretøy.

Tilsvarende tidligere

I 2007 ble flere ungdommer i Mandal anmeldt og måtte betale for brannutrykning til Uranieborg parkeringshus. Også den gang ble brannalarmen utløst av dekkrøyk etter såkalt «burning». Da alarmen gikk den gang, gikk porten ned og ungdommenes biler ble innestengt i parkeringsanlegget inne i fjellhallene i Uranienborg.

Les også:

Dyr bombetrussel mot Amfi-senteret

Jublet over nytt kjøpesenter