Det ble opplyst da hovedutvalget for teknisk sektor torsdag kveld behandlet ¿ og fastholdt ¿ at kommunens krav om at en utbygging i Flisvika bare kan gjennomføres dersom Conceptor bygger en tunnel. Hvis bystyret står like hardt på det samme kravet tror de færreste på at Conceptor opprettholder sitt Flisvika-prosjekt.

Spørsmålet er hvor mange som vil gråte salte tårer av den grunn. I følge Helene Frydenberg (A)er det snarere mange som vil trekke et lettelsens sukk dersom så skjer.

¿Folk flest har ikke tro på dette lenger. Conceptor har mista den tilliten de har hatt, sa hun.

Men om Helene Frydenberg sa ja til at kommunen må opprettholde sitt krav til tunnel, sa Mads Henrik Sandnes (H) og Halvard Sigurdsøn (V) like klart nei.Reduser utbyggingen

Sandnes hevdet at ved å kreve at den planlagte utbyggingen reduseres med 25 %, at antall boligenheter og reiselivsenheter blir like stort og ved å forlange at utbyggeren overtar Trevaren slik som opprinnelig planlagt, burde kommunen kunne si ja til utbygging uten å forlange tunnel. Innbakt i forutsetningene for å si ja var også de to millionene selskapet har lovet å stille til disposisjon dersom kommunen la tunnelkravet til side.

Sigurdsøns argumentasjon tok imildertid et helt annet utgangspunkt. Han hevdet at kommunen ikke kan stille krav om tunel før det foreligger planer som viser hvor tunnelen skal ligge og hvilke konsekvenser dette vil medføre.Saken sendes tilbake

¿Det er rett og slett ikke nok grunnlag til å fatte et vedtak som innebærer at tunnellen må bygges. Jeg foreslår derfor at saken sendes tilbake til administrasjonen da beslutningsgrunnlaget ikke er tilstrekkelig, sa han.

Teknisk sjef, Sveinung Jørundland, ga uttrykk for beklagelse dersom utbyggeren velger å trekke seg fra Flisvika selv om kommunen opprettholder sitt krav om tunnel.

¿Det kan høres ut som om at det er Risør kommune som sitter med nøkkelen til realisering av prosjektet. Det er ikke riktig. Det er også opp til dem som fester eiendommen (Flisvika Eiendom) om det skal bli noe der ute.Trafikksituasjonen

Teknisk sjef ga også uttrykk for at han ikke helt forstå utbyggerens utsagn om at en tunnel ville bli for kostbar for prosjektet. Kostnadene ved en tunnel, fordelt på antall enheter som var planlagt, ville ikke bli så høy.

Hvor stor inngangsbillett Conceptor egentlig må betale, er forøvrig noe usikkert. En sum bortimot 30+ millioner, hvor halvparten går til tunnel, 10 millioner til Flisvika Eiendom og resten til Trevaren, er tall som har vært inne i bildet.

Teknisk sjef og flere av politikerne var også opptatt av å begrunne tunnelkravet med trafikksituasjonen, spesielt i Kragsgata. Ved Pettersmyr

Lars Sveen (A) lanserte på sin side en ny ide. Han ville nemlig lage et parkeringsanlegg i fjellet ved Pettersmyr og gangvei derfra og ned til Flisvika.

¿Jeg foreslår at vi står fast ved tunnelvedtaket, men at vi også diskuterer en annen atkomst. Det er mange ting som ikke er skikkelig utredet. Parkering i fjellet ved Pettersmyr blant annet. Men jeg vil samtidig si at det å presse trafikk gjennom Tangengate, det går ikke an.En annen gang

Harald Paulsen (Sp.) var den som satte punktum for debatten om tunnelkrav eller ikke i hovedutvalget:

¿Det er tunnellen vi skal si ja eller nei til i dette møtet. Andre løsninger får vi komme tilbake til en annen gang!, sa han.

Ved avstemningen gikk fem av hovedutvalgts syv medlemmer inn for rådmannens innstilling; nemlig å opprettholde kravet om tunnel. De to øvrige stemte for Mads Henrik Sandnes forslag.

Bystyret skal behandle saken på sitt møte 22. juni.Til Frydendal så snart som mulig

¿Vi vil til Frydendal så snart som mulig. Forhåpentligvis vil vi være på plass innen halvannet år, men det kan ta langer tid.

Det sier Erling Laukvik ved Risør Trevarefabrikk. Han opplyser at Conceptors brev der de trekker seg fra avtalen om kjøp ikke får andre konsekvenser enn at trevarefabrikken må finne andre måter å disponere tomta på.

¿Vi har et kjedesamarbeid og kan gjennom dette realisere etableringen av anlegget på Frydendal, sier han og svarer bekreftende på at Risør Trevarefabrikk ikke er avhengig av salg av eiendommen i Flisvika for å få til noe på Frydendal.