KRISTIANSAND:— Omsetning i volum og kroner kan jeg ikke si noe om i dag. Det kan ikke skje før et stykke inn i det nye året, sier bestyrer Marit Steene ved utsalget i Kongens gate til Fædrelandsvennen.Men at det er solgt mye mer av de ekte champagne-typene, som «Den gule enke» og Pol Roger, det finnes det overhodet ingen tvil om, sier bestyreren. Hun kunne i dag formiddag konstatere at beholdningen av disse sprudlende dråper, var i ferd med å ta slutt.Det er likevel de muserende vinene, de uekte champagne-variantene, som står for de store mengder. Favoritten blant disse er Freixenet, med 2000 års merket. Den er selvfølgelig båret ut i flasker, men i mengder som minner om «bøtter og spann».Ekte champagne er det sprudlevannet som er foredlet i distriktet Champagne i Frankrike. Alt annet boblevann går under begrepet muserende viner. Det er innenfor denne gruppen man finner det store salgsvolum.- Og prisen?- Alt etter hva man vil ha, så ligger prisene fra knapt 200 og opp til 750 kroner, forteller Marit Steene. Det aller meste av champagner som bæres ut over svilla i Kongens gate, ligger i prisgruppen 250-350.- Moter og trender også her?- Det kan man trygt si. Og spesielt etter at Dag I. Jacobsen begynte å skrive om vin og vinvarianter i Fædrelandsvennen, merker vi at hans råd og anbefalinger umiddelbart slår ut i våre salgskurver, forteller Marit Steene.Hun vedgår uten videre at hun har et noe ambivalent forhold til vineksperter - uansett hvem de er og uansett hvilket medium de meddeler seg gjennom.- Vin sammen med mat, er nytelse. Smaksopplevelse. Dermed vil også ulike personer opplever den samme vinen på vidt forskjellig måte, sier Marit Steene. Hun mener at publikum bør velge på egen hånd, prøve ulike varianter og eventuelt finne «sin» vin - helt uavhengig av hva ekspertene måtte mene. Nødvendig råd og rettledning vil de få på polet.Nå i dagene før årsskiftet antar hun at det er vin, champagne og vodka som det går mest av. Rent generelt har også vin økt betydelig på bekostning av brennevin.Per H. Iversen var en av dem som i går gjorde nødvendige innkjøp til nyttårskvelden, og et selskap i Mandal.- Med hummer til forrett, blir det et par flasker hvitvin, sier han, og vedgår samtidig at hummeren ikke er selvfisket. Den kostet hviten ut av øyet. Rene galskapen, sier han, og legger raskt til at det bare er snakk om forretten, ved et tusenårsskiftet.Hovedretten blir kjøtt, og da hører rødvinen med. Den går også fint til desserten, ost. Deretter kaffe og det som hører til.- Og champagne?- Selvfølgelig. Men det er mest for smellen sin del, så der plukket jeg den første flasken jeg kom over, sier Per H. Iversen. Og legger til at det ikke finnes tilløp til verken årgangssnobb eller ekspertvelde på handlelappen: Der står hvitt, rødt og boblevann.