LINDESNES: Forslagene han i dag legger frem for helse— og sosialstyret er å øke prisen, vurdere behovet for middag for hver enkelt pensjonist eller innskrenke levering av middag fra sju til tre dager og arbeide for at «frivillige» kjører mat gratis til pensjonistene fire dager i uka.Sosialsjefen foreslår samtidig å heve prisen på middagen. Han hevder prisen i Lindesnes er så lav i forhold til omkringliggende kommuner at det kommer reaksjoner til omsorgsavdelingen om at middagen er for billig.- Å levere middag til hjemmeboende pensjonister er ikke lovpålagt. Det er ingen regler i kommunen for hvem som skal få levert mat. Hittil er ingen henvendelser avvist. Å bringe mat fra eldresentra til hjemmeboende pensjonister og uføre har en lang tradisjon i kommunen, uttaler sosialsjefen.Beboerne på eldresentra og Lindesnes Omsorgssenter kan nå velge om de vil spise i fellesstua eller få maten levert til leiligheten de bor i. Tilbudet omfatter 56 personer.Hjemmetjenesten leverer mat til 30 hjemmeboende hver uke. Av de 30 får 15-20 personer levert middag hver dag.I tillegg betaler kommunen kjøregodtgjørelse til pensjonister som bringer mat til eldre i Vigmostad.Sosialsjefen har holdt ferdigsmørt tørrmat til hjemmeboende pensjonister utenfor diskusjonen.Å levere middag til hjemmeboende pensjonister er anslått å koste 350.000 kroner inkludert kjøregodtgjørelse. Det er spesielt kjøringen i helger og på helligdager som er kostbar for kommunen. Sosialsjefen har presisert at regnestykket kan være usikkert samt at opplegget for Vigmostad ikke er tatt med.- Skal opplegget endres, bør det tas sikte på å gjøre tjenesten billigere og det må settes kriterier for hvem som skal få maten kjørt til døra. Det kan vurderes individuelt hvem som skal få tilkjørt middag hver dag eller tre dager i uka. Målet bør være å levere mat for at den enkelte kan bo hjemme i stedet for i institusjon, uttaler sosialsjef Arve Lerum.Å sette opp prisen for matlevering, tror sosialsjefen kan oppmuntre pensjonister til å hente maten selv. Han mener det vil føre til økt byråkrati med en individuell vurdering av hvem som bør betale for å få maten levert i hjemmet og synes det kan være en bedre løsning å heve prisen for middag med dessert til både de som bor hjemme og i insititusjon.