— Kommunene forplikter seg til å vente med å fatte vedtak om sammenslåing til denne felles utredningen er ferdig. Det er ikke vårt mandat å anbefale hvilken løsning som skal velges, men vi skal lage et godt beslutningsgrunnlag for politikerne, opplyser John Ånon Jonassen, sekretær for utredningsgruppa, der én byråkrat fra hver kommune er medlem.

Utredningen skal ta for seg alternative sammenslutninger mellom kommunene Lillesand, Birkenes, Iveland, Kristiansand, Vennesla, Songdalen og Søgne. Alternativer med andre kommuner kan også utredes.

Dersom to og to kommuner slår seg sammen, blir det en enkel prosess med lokale vedtak allerede kommende høst og effektuering fra 2018. Hvis alle sju skal slå seg sammen, eller ved andre alternativer der kommuner bytter fylke, må saken innom Stortinget. Da er det frist til våren 2016, med effekt først fra 2020. Det er en lang liste med kriterier for utredningen, så som lokal tilhørighet, effektiv tjenesteproduksjon, eierandeler i Agder Energi, gjeldsnivå, identitet, kompetanse, ansattes medvirkning, politisk styring og samfunnsutvikling fram mot 2040. — Jeg tror absolutt utredningen vil få mye stor betydning. Alle alternativer vil nok ha sine sterke og svake sider, så alle vil kunne finne argumenter for sitt syn. Når man snakker med folk, er det mye følelser rundt dette. Vår jobb er å få fram et best mulig faktagrunnlag, så det ikke bare blir synsing, påpeker John Ånon Jonassen fra administrasjonen i Knutepunkt Sørlandet.

De sju ordførerne utgjør styringsgruppa for arbeidet, der neste møte er berammet i februar. Til våren skal regjeringen legge fram en sak for Stortinget med forslag til nye oppgaver for kommunene.

Per 1. oktober 2014 var det totalt 135.586 innbyggere i de sju kommunene, en vekst på 1,4 prosent i årets ni første måneder. På landsbasis var tilsvarende vekst 0,9 prosent.