Om kvelden 15. september i fjor ble polakken (26) stoppet i en trafikkontroll på Rykene i Arendal. Like bak kom en VW Transporter, ført av en to år yngre landsmann. Også denne bilen ble stoppet, og i lasterommet fant politiet innsmuglede alkohol— og tobakksvarer for 237.687 kroner.

Påtalemyndigheten mente 26-åringen medvirket til smuglertransporten ved å kjøre foran for å varsle om politikontroller. Selv nektet han for dette. Føreren av smuglerbilen har forklart at han var alene om handlingen. Det foreligger heller ikke bevis som kobler de to polakkene, utover at de var på samme sted på samme tid.

Ikke nok med sannsynlighet

Aust-Agder tingrett har nå frikjent 26-åringen for medvirkning til smugling. De mener det er underlig at han ikke kjørte et stykke foran smuglerbilen dersom han skulle varsle.

«I en straffesak er problemstillingen ikke hva som fremstår som mest sannsynlig, idet en hver rimelig tvil om faktiske forhold av betydning for bedømmelsen av skyldspørsmålet skal komme tiltalte til gode.», skriver retten i dommen.

Føreren av smuglerbilen er ikke ennå dømt.

DNA-spor holdt ikke

26-åringen er dømt til 30 dagers fengsel for å ha anskaffet og framvist falsk ID og førekort da ha ble stoppet i kontrollen 15. september. Mannen har sittet 134 dager i varetekt, og straffen ansees som utholdt.

I retten forklarte polakken at han skaffet de falske dokumentene av frykt for at han måtte sone en dom dersom han ble stanset av politiet. 4 september i fjor ble han i Oslo tingrett dømt til 45 dagers fengsel for smugling av øl og tobakk.

26-åringen er forøvrig frikjent for å ha kjørt en Toyota Hilux som havarerte på Notodden full av smuglervarer 6. mai i fjor. Han nektet for å ha noe med smuglingen å gjøre, men hans DNA ble funnet på en Red Bull-boks som var i den forlatte bilen.

Retten mener imidlertid de ikke kan utelukke forklaringen hans om at boksen hadde blitt liggende igjen i bilen som han flere ganger tidligere hadde brukt til ulike arbeidsoppdrag.