I Gimlehallen svirrer flere hundre elever fra ungdomsskole og videregående rundt. Utdanningsmessen Ta utdanning er i byen, og spørsmålet elevene stiller seg er; hva skal jeg bli? hvor skal jeg studere? På rekke og rad står utdanningsinstitusjoner fra hele landet står klar til å hjelpe og finne svaret. En av de som allerede vet hvor og hva, er 18 år gamle Amira Mahmoud. Hun skal til England for å studere jus.

— Jeg har vært en del i England, så da fant jeg ut at jeg ville studere der også, sier hun.

Selv om Mahmoud vet hva hun vil, mener hun messen er et bra sted for å bli klar over mulighetene.

— Det er greit å samle informasjonen på denne måten, for mulighetene er jo veldig mange. Her kan vi stille spørsmål og få brosjyrer. Det er bra at de viser fram hvilke muligheter vi har, sier hun.

Eirik Frestad, Fredrik Theisen Kleveland og Gjert Øvrevik satser på å komme seg inn i forsvaret etter videregående. - Men det er jo en stund til enda, sier Frestad. Foto: Inger Marie Lien

Vet ikke hva de lurer påSammen med venninnen Aashild Lauvland har hun tatt turen fra Arendal denne dagen.

Lauvland er derimot ikke like sikker i sitt studievalg.

— Jeg har litt lyst å gå lektor for det virker spennende å få lære vekk til andre. Men jeg har ikke bestemt meg, så da kan en slik messe kanskje være med å gjøre meg mer sikker, sier hun.

Vi møter de to jentene i samtale med Camilla Sletteng som er studentambassadør for Universitetet i Stavanger.

— Det er mange som ikke vet hva de lurer på. Jeg prøver å gi informasjon om det jeg selv savnet da jeg skulle velge studiested. Jeg informerer om hva du kan studere og hva du faktisk kan bli. I tillegg er det jo viktig å fortelle om studentmiljø, og på den måten skape engasjement, sier hun.

Forventer storinnrykk

Prosjektansvarlig Eivind Alstad forventer mellom 6000 og 7000 besøkende de to dagene messen er i byen, og forteller at årets messe har ca. 50 utstillere.

— Målsettingen vår er å gi elevene informasjon om det aller meste. Jeg tror det er bra at de får møte et menneske som de kan spør om hva som helst om studietilbud. De fleste utstillerne har jo også med seg studenter, som kan gi svar på hvordan studenttilværelsen faktisk er, sier Alstad.

I 2014 var det ifølge Samordna Opptak 119 914 søkere til høyere utdanning, noe som tilsvarer en økning på 2,35 prosent fra 2013. I Aust- og vest-Agder var det totalt 6813 søkere til høyere utdanning. Men det finnes også mange andre studieretninger enn de som går gjennom SO. En av disse er Forsvaret, som hadde en godt besøkt stand på messen.

Tre av dem som var innom der er 17 åringene Eirik Frestad, Fredrik Theisen Kleveland og Gjert Øvrevik.

— Jeg er veldig nysgjerrig på Forsvaret, det er absolutt noe jeg vurderer. Derfor hadde jeg en del spørsmål rundt førstegangstjenesten, som for eksempel hva de faktisk krever, men også hvordan det er å være i militæret, sier Frestad.

Mandag var utdanningsmessen, Ta utdanning, allerede godt besøkt. Foto: Inger Marie Lien

Gjert Øvrevik synes det høres spennende ut å ta hele utdanning i forsvaret.— Jeg tror det kan være lurt for fremtiden, og så er det få utgifter og det er jo fint, smiler han.

Guttene mener en slik messe er nyttig for å få svar på litt mer konkrete spørsmål om utdanning.

— Man finner mye på internett, men det er alltid greit å spørre litt ekstra her på messen, sier Theisen.

Viktig å vise seg fram

Connie Goul jobber som rådgiver og studiekonsulent på Universitetet i Agder. Hun mener utdanningsmesser er viktige for profilering av skolene.

— Vi jobber også med andre rekrutteringstiltak blant annet der studentambassadørene våre besøker videregående skoler over hele Agder, og vi arrangerer også Åpen Dag.

Hun kaller arbeidet på en slik messe inspirerende.

— Elevene lurer på mye forskjellig, noen er veldig spesifikke, andre trenger å orientere seg. Det viktigste er at vi hjelper dem med å se de ulike valgmulighetene, sier hun.