En bergingsbil fra Viking var på stedet og forsøkte å berge skolebussen. Foto: Tipser

Ved 14.30-tiden fikk skolebussen som fraktet elever fra Skarpengland skole problemer. På vei opp til Loland begynte den å ski bakover og kolliderte med en personbil som var på vei oppover.

— Vi fikk melding om at en skolebuss begynte å skli bakover på glatta. Nå står den og blokkerer veien. En politipatrulje er underveis, sier operasjonsleder Øyvind Andersen i Agder politidistrikt til Fædrelandsvennen ved 17-tiden.

Han kjenner ikke detaljene i hendelsesforløpet, men politiet har opprettet sak på forholdet.

— Det vil bli etterforsket av lensmannskontoret i Vennesla. Foreløpig er det ikke gjort beslag i bussjåførens førerkort, sier Andersen.

Verken skoleelevene eller sjåføren av personbilen ble skadet i uhellet. Tidligere i dag kjørte en annen skolebuss fra Setesdals bilruter i grøfta i Froland.

Barna hoppet unna bussen

Janne Homme Bjerland bor på Loland og ble vitne til hendelsen. Hun opplevde det dramatisk.

— Det har snødd i hele dag. Det byr ofte på problemer opp Lolandsbakken. Mine to barn kom med skolebussen, så derfor gikk jeg bort til veien for å møte dem og fikk se hele hendelsen, forteller hun til Fædrelandsvennen.

Hun forteller at bussjåføren slapp av fire barn, blant annet hennes to, i bunnen av bakken ved Loland for å unngå å måtte stoppe midt i bakken.

- Bussen kom ikke opp og begynte å skli bakover. Samtidig kom de fire barna gående oppover. Bussen skled i ganske god fart rett mot de. Jeg så to av barna klarte å hoppe over fenderen før bussen krasjet i den, forteller Bjerland.

Politiet bekrefter at barna gikk opp bakken samtidig som bussen kom seilende ned.

— Det får bli opp til vitneavhørene å klarlegge detaljene i hendelsesforløpet, sier operasjonsleder Andersen.

- Skummelt

Hun var sikker på at to av skoleelevene var truffet av bussen, men fikk etterhvert øye på dem.

— Alle fire hadde klart å hoppe over fenderen like før bussen traff den. Det var skummelt. Deretter traff bussen en personbil, forteller hun.

Der ble bussen stående og sperre veien.

Bjerland er glad alle kom fra hendelsen uten skader.

- Jeg skjelver ennå, sier hun ved 17-tiden.

Måtte hente sønnen

Erik Kåbuland bor i Slettebråtan på Homstean. Han fikk telefon fra sin åtte år gamle sønn, som var på bussen som hadde kjørt seg fast.

— Han virket litt oppskaket og sa at bussen sto fast. Flere unger grein i bussen. Derfor kjørte jeg bare opp selv og hentet guttungen, sier Kåbuland.

Evaluerer uhellene

Terje Greibesland, daglig leder i Setesdals bilruter, sier til Fædrelandsvennen at selskapet sendte en ny buss for å frakte hjem elevene.

— Bussen begynte å skli bakover fordi den ikke kom opp den glatte bakken. Det gikk heldigvis greit med alle involverte, sier han.

Selskapet skal evaluere både kollisjonen på Loland og utforkjørselen i Froland.

— Vi skal evaluere begge hendelsene og bruke de aktivt for å forbedre sikkerheten på våre busser, sier Greibesland.