— Vi mener det er ganske grovt det som er gjort i denne saken. Han har fått varsler, pålegg, han har søkt om bruksendring og fått avslag. Men likevel fortsetter han. Han kan i alle fall ikke hevde at han har handlet i god tro. Dette er med fullt overlegg, sier byggesaksleder Bjørn Harald Andersen i Kristiansand kommune til Fædrelandsvennen.

I flere år har kommunen hatt en sak gående mot selskapet Markens Grøde AS, som eier mesteparten av Markens gate 35. Bak selskapet står Erik Frøysnes. De første meldingene om at kontorbygget ble brukt til ulovlig boligformål kom høsten 2011. Ifølge Andersen hadde beboere meldt fra til folkeregisteret om at de hadde flyttet inn i leiligheter som offisielt ikke fantes.

Første pålegg i 2012

Første pålegg om opphør av ulovlig bruk ble sendt i 2012. Det ble truet med en tvangsmulkt på 50.000 kroner. Beløpet ble doblet året etter. Byggesakslederen sier eieren da lovet å rette seg etter påleggene.

Han kan i alle fall ikke hevde at han har handlet i god tro. Dette er med fullt overlegg.

Bjørn Harald Andersen, byggesaksleder i Kristiansand kommune

I bygget er det tre leiligheter som tidligere er godkjent. Frøysnes eier to av disse. Våren 2013 søkte han om seks nye leiligheter, men fikk avslag. For å få endret et kontorbygg til boligformål stilles strenge krav til blant annet brannsikring, isolering, ventilasjon og uteområder.

Varslet av leietaker

Rett før jul i fjor fikk kommunen melding fra en kvinne som skulle flytte inn i bygget etter å ha inngått leieavtale.

— Hun reagerte på at el-anlegget var dårlig. Skjøteledninger, blant annet til komfyr og oppvaskemaskin, var strukket fra et rom til et annet. Vinduene var heller ikke mulig å åpne. Hun opplyste også at det var flere leiligheter som var leid ut i bygget, sier Bjørn Harald Andersen.

Han sier befaring bekreftet bruken til boligformål i den aktuelle leiligheten. Kommunen har ikke oversikt over hvor mange ikke-godkjente leiligheter som er i bruk i bygget nå.

Jeg synes det er grovt urettferdig at mitt foretak er blitt ilagt en bot i denne størrelsesorden

Erik Frøysnes

5. januar i år sendte plan-, bygg- og oppmålingsetaten brev til Markens Grøde AS med krav om at den ulovlige bruken straks måtte opphøre, og arealene tilbakeføres til godkjent bruk. Det ble også vist til at brannskiller og formål var endret i andre etasje i forbindelse med restaurantdriften i bygget. Inntil endringen er godkjent må ikke arealene brukes.

Må betale 100.000

Eieren må nå betale tidligere varslet tvangsmulkt på 100.000 kroner. Samtidig varsles det om at ny tvangsmulkt på 200.000 vil bli sendt ut umiddelbart etter 1. februar dersom det ikke er ryddet opp i ulovlighetene.

— Vi har bedt eieren om å gi beskjed om når den ulovlige bruken er opphørt. Da kommer vi på befaring og skal gå gjennom hele bygget, sier Andersen.

Erik Frøysnes har svart Fædrelandsvennen i en mail:

— Jeg synes det er grovt urettferdig at mitt foretak er blitt ilagt en bot i denne størrelsesorden, da Kristiansand kommune velger ikke å følge opp andre eiendommer innenfor samme kommune når det blitt tipset om kritikkverdige forhold, skriver han blant annet.

Frøysnes hevder videre at han har 12 hybler i bygget i dag som er godkjent. I tillegg kommer seks hybler som det ikke er søkt om. Disse vil ikke lenger bli utleid inntil de er godkjent til boligformål.

Han hevder videre at kommunen har gitt «forhåndsgodkjenning» for 15 leiligheter i bygget.

— Det er helt feil, vi driver ikke med forhåndsgodkjenning, svarer byggesaksleder Bjørn Harald Andersen.